jajka pieczone w pieczarkach królewskich

Chcesz zrobić coś oryginalnego? Upiecz jajecznicę w grzybach! Nie jem mięsa, dlatego szukam przepisów, w których nie jest ono obecne. Szczególnie lubię grzyby. Bardzo podobała mi się ta opcja ich przygotowania - smaczna i niezwykła. A co najważniejsze, bliscy też byli zachwyceni, zwłaszcza dziecko.
AlinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 8 g
tłuszcze 47 % 9 g
węglowodany 11 % 2 g
92 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

1. Oddziel czapki pieczarek od nóg.
2. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
3. Przykryj blachę do pieczenia folią.
4. Dobrze posmaruj czapki grzybów oliwą z oliwek po obu stronach. Połóż na blasze do pieczenia.
5. Posyp czapki połową soli i pieprzu, czosnkiem w proszku.
6. Piec w piekarniku przez 10 minut.
7. W tym czasie zetrzyj ser, posiekaj warzywa.
8. Wyjmij grzyby z piekarnika, rozbij każde jajko.
9. Posyp jajka startym serem na wierzchu, wstaw do piekarnika na 15 minut (aż jajko się ugotuje).
10. Posyp gotowe danie natką pietruszki, pozostałą solą i pieprzem.

podawaj grzyby na gorąco.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Pieczarki Królewskie - 27   kcal/100g

Podobne przepisy