jajka pieczone w pieczarkach królewskich
skład / składniki
2
porcje:
metoda gotowania
1. Oddziel czapki pieczarek od nóg.
2. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
3. Przykryj blachę do pieczenia folią.
4. Dobrze posmaruj czapki grzybów oliwą z oliwek po obu stronach. Połóż na blasze do pieczenia.
5. Posyp czapki połową soli i pieprzu, czosnkiem w proszku.
6. Piec w piekarniku przez 10 minut.
7. W tym czasie zetrzyj ser, posiekaj warzywa.
8. Wyjmij grzyby z piekarnika, rozbij każde jajko.
9. Posyp jajka startym serem na wierzchu, wstaw do piekarnika na 15 minut (aż jajko się ugotuje).
10. Posyp gotowe danie natką pietruszki, pozostałą solą i pieprzem.
podawaj grzyby na gorąco.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g
- Pieczarki Królewskie - 27 kcal/100g