Terrina mięsna z pieczarkami królewskimi

francuskie ciasto mięsne-bardzo smaczne i satysfakcjonujące. Przygotuj i oceń! Niesamowicie pyszne i apetyczne ciasto mięsne to świetna alternatywa dla kiełbasy na kanapkach. W naszej rodzinie terriny po prostu uwielbiają, a ja z kolei uwielbiam je gotować. Przedstawiam wam ulubioną wersję tego wspaniałego dania.
ReinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 14 g
tłuszcze 41 % 11 g
węglowodany 7 % 2 g
227 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 11 h

1. Posiekaj wieprzowinę za pomocą blendera, pokrój indyka i gotowany wędzony boczek w drobną kostkę.
2. Złożyć całe mięso do miski, wlać białe wino, koniak (30 ml) i sos Worcester (20 kropli).
3. Dodaj gałkę muszkatołową, paprykę, sól.
4. Dobrze zagnieść mięso mielone, przykryć miskę folią spożywczą i wstawić do lodówki na 8 godzin.
5. Wątróbkę drobiową należy oczyścić z żył. Wlej część wątroby (200 g) na 1 godzinę marynatą o następującym składzie: 15 ml koniaku, 10 kropli sosu Worcester, szczypta soli.
6. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i smaż marynowaną wątrobę przez 5 sekund z każdej strony.
7. Obierz i drobno posiekaj cebulę, posiekaj natkę pietruszki.
8. Pieczarki obrać i pokroić w drobną kostkę.
9. W oleju pozostałym po usmażeniu wątroby smaż cebulę przez 2 minuty, po czym włóż grzyby i gotuj je przez 5 minut na dużym ogniu, stale mieszając. Dodaj sól, posiekaną natkę pietruszki.
10. Rozcieńczyć skrobię w zimnej wodzie, a następnie wymieszać w misce blendera z pozostałymi wątróbkami (surowymi) i jajkiem. Ubijaj do uzyskania gładkości.
11. Do mięsa mielonego włożyć zmiażdżoną nożem zieloną paprykę, pieczarki smażone z cebulą oraz zawartość miski blendera. Wszystko dokładnie wymieszaj, w razie potrzeby dodaj sól.
12. Wyłóż naczynie do pieczenia boczkiem, krawędzie boczku powinny zwisać z formy 5 cm.
13. Połóż połowę mięsa mielonego na boczku, równomiernie połóż smażoną wątrobę, a pozostałe mięso mielone na wierzchu. Przykryj mielony boczek.
14. Zawiń formę w 3 warstwy folii i włóż do piekarnika nagrzanego do 175 stopni w łaźni wodnej (wlej gorącą wodę do większej formy, aby dotarła do środka formy z terriną). Gotuj ciasto przez 1 godzinę i 40 minut.
15. Ostudź gotową terrinę, spuść płyn, a następnie przykryj terrinę folią spożywczą i włóż do lodówki na jeden dzień pod ładunek.
16. Usuń ładunek, usuń folię, przesuń nóż między terriną a ścianami formy ze wszystkich stron, wybić ciasto z formy ostrym ciosem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Tusza z indyka bez skóry - 161   kcal/100g
  • Indyk II kategorii - 194   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g
  • Sos Worcester - 78   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Pieczarki Królewskie - 27   kcal/100g

Podobne przepisy