skład / składniki
metoda gotowania
1. Posiekaj wieprzowinę za pomocą blendera, pokrój indyka i gotowany wędzony boczek w drobną kostkę.
2. Złożyć całe mięso do miski, wlać białe wino, koniak (30 ml) i sos Worcester (20 kropli).
3. Dodaj gałkę muszkatołową, paprykę, sól.
4. Dobrze zagnieść mięso mielone, przykryć miskę folią spożywczą i wstawić do lodówki na 8 godzin.
5. Wątróbkę drobiową należy oczyścić z żył. Wlej część wątroby (200 g) na 1 godzinę marynatą o następującym składzie: 15 ml koniaku, 10 kropli sosu Worcester, szczypta soli.
6. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i smaż marynowaną wątrobę przez 5 sekund z każdej strony.
7. Obierz i drobno posiekaj cebulę, posiekaj natkę pietruszki.
8. Pieczarki obrać i pokroić w drobną kostkę.
9. W oleju pozostałym po usmażeniu wątroby smaż cebulę przez 2 minuty, po czym włóż grzyby i gotuj je przez 5 minut na dużym ogniu, stale mieszając. Dodaj sól, posiekaną natkę pietruszki.
10. Rozcieńczyć skrobię w zimnej wodzie, a następnie wymieszać w misce blendera z pozostałymi wątróbkami (surowymi) i jajkiem. Ubijaj do uzyskania gładkości.
11. Do mięsa mielonego włożyć zmiażdżoną nożem zieloną paprykę, pieczarki smażone z cebulą oraz zawartość miski blendera. Wszystko dokładnie wymieszaj, w razie potrzeby dodaj sól.
12. Wyłóż naczynie do pieczenia boczkiem, krawędzie boczku powinny zwisać z formy 5 cm.
13. Połóż połowę mięsa mielonego na boczku, równomiernie połóż smażoną wątrobę, a pozostałe mięso mielone na wierzchu. Przykryj mielony boczek.
14. Zawiń formę w 3 warstwy folii i włóż do piekarnika nagrzanego do 175 stopni w łaźni wodnej (wlej gorącą wodę do większej formy, aby dotarła do środka formy z terriną). Gotuj ciasto przez 1 godzinę i 40 minut.
15. Ostudź gotową terrinę, spuść płyn, a następnie przykryj terrinę folią spożywczą i włóż do lodówki na jeden dzień pod ładunek.
16. Usuń ładunek, usuń folię, przesuń nóż między terriną a ścianami formy ze wszystkich stron, wybić ciasto z formy ostrym ciosem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Tusza z indyka bez skóry - 161 kcal/100g
- Indyk II kategorii - 194 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g
- Sos Worcester - 78 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Pieczarki Królewskie - 27 kcal/100g