ciasto z bębenkiem i koprem włoskim

pyszne i niezwykłe ciasto z pyszną rybą morską! Piec dla rodziny! Przepyszne i oryginalne ciasto rybne. Oczywiście możesz wziąć prawie każdą rybę, ale z bębnem w naszej rodzinie to wypieki są szczególnie ukochane. Polecam spróbować, na pewno spodoba się również Twoim domownikom.
PollyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 11 g
tłuszcze 41 % 18 g
węglowodany 34 % 15 g
266 kcal
IG: 7 / 0 / 93

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 25 min

1. Masło przeznaczone do ciasta należy pokroić w drobną kostkę.
2. Przesiej mąkę, wymieszaj z solą, dodaj kostki masła i posiekaj je razem z mąką na okruchy.
3. Włóż jogurt, żółtka, wszystko wymieszaj. Zagnieść ciasto. Jeśli okaże się zbyt stromy, wlej trochę lodowatej wody.
4. Z ciasta uformować kulkę, owinąć folią spożywczą, wstawić do lodówki na 30 minut.
5. Rozwałkuj ciasto na warstwę o 5 cm większą niż naczynie do pieczenia, a następnie przenieś tę warstwę do formy wyłożonej pergaminem, tworząc boki. Wyjmij formę z podstawą ciasta na 30 minut do lodówki.
6. Połóż kawałek pergaminu na podstawie, ułóż fasolę i piecz przez 20 minut w piekarniku (180 stopni). Następnie usuń ciężar i pergamin, pozwól bazie nieco ostygnąć.
7. Pokrój koper włoski na talerze, włóż do patelni rozgrzanej masłem i smaż na złoty kolor z obu stron.
8. Ryby, wcześniej obrane, umyte i wysuszone, posolić i pieprzyć, posmarować oliwą z oliwek.
9. Wymieszaj jajka ze śmietaną, ubij, a następnie dodaj parmezan. Wlać powstałą mieszaninę do podstawy ciasta, wstawić do piekarnika na 10 minut (180 stopni).
10. Wyjmij formę z piekarnika, połóż rybę i koper włoski na wierzchu ciasta. Włóż ponownie piec - na 15 minut.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koper włoski - 49   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Barabulka - 117   kcal/100g

Podobne przepisy