skład / składniki
metoda gotowania
1. Wstępnie umyte i suszone grzyby pokroić w plastry.
2. Obierz cebulę i czosnek. Pokrój cebulę w półpierścienie, wyciśnij czosnek przez prasę.
3. Pokrój obrane marchewki i ziemniaki na małe kawałki.
4. Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
5. Na dużej patelni podgrzej połowę wina, włóż do niego grzyby. Ciągle mieszając, poczekaj, aż się zrumienią, a następnie połóż je na talerzu.
6. Na patelnię wlej pozostałe wino, włóż cebulę i czosnek. Ponadto, ciągle mieszając, poczekaj, aż cebula się zrumieni. Połóż go na osobnym talerzu.
7. W małej misce wymieszaj mąkę, szałwię i bazylię. Wlej 50 ml bulionu, mieszaj, aż będzie gładka i wlej powstałą mieszaninę na patelnię, na której gotowano pieczarki i cebulę.
8. Bardzo powoli (ogień powinien być średni) wlej pozostały bulion, ciągle mieszając.
9. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, włożyć ziemniaki, marchewkę na patelnię, dodać sól i pieprz, sos Worcester. W razie potrzeby dodaj trochę więcej bulionu.
10. Umieść grzyby i cebulę na patelni, a następnie wlej wszystko razem do kotła (kaczątko, garnek), dodaj gałązki rozmarynu i tymianku.
11. Piec w piekarniku przez 1 godzinę. Jeśli umieścisz go w garnku, piekarnik powinien być zimny.
podawaj danie na gorąco. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Szałwia - 315 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sos Worcester - 78 kcal/100g
- Bulion warzywny - 13 kcal/100g
- Pieczarki Królewskie - 27 kcal/100g