skład / składniki
metoda gotowania
przygotowanie ciasta:
1. Przesiej mąkę, wymieszaj z cukrem, solą i włoską mieszanką ziół.
2. Drożdże rozcieńczyć w wodzie o temperaturze pokojowej i dodać do mieszanki mąki.
3. Dodaj oliwę z oliwek i zagnieść" płynne " ciasto.
4. Przykryj miskę ciasta folią, pozostaw na 2 godziny.
5. Blachę do pieczenia pokrytą pergaminem obficie posyp mąką i ułóż ciasto. 6. Przykryj blachę do pieczenia z ciastem ręcznikiem kuchennym i pozostaw ciasto do wyrośnięcia.
7. Wyrośnięte ciasto podzielić nożem lub szpatułką na porcje, na każdym kawałku wykonać płytkie nacięcia.
8. Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 20-30 minut.
9. 10 minut po rozpoczęciu pieczenia skrop ciabattę niewielką ilością wody - pozwoli to na chrupiącą skórkę.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g