Włoska ciabatta

Domowy świeży chleb z chrupiącą skórką według włoskiego przepisu! W naszym domu często jest zapach świeżo upieczonego chleba. Próbujemy różnych opcji-od bardzo znanych do egzotycznych. A Włoska ciabatta to jeden z najbardziej lubianych pieczywa, uwielbiany przez wszystkich członków rodziny do jednego - zarówno małych, jak i dużych. Dzielę się przepisem!
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 6 g
tłuszcze 7 % 3 g
węglowodany 80 % 35 g
191 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

Czas gotowania: 3 h 25 min

przygotowanie ciasta:

1. Przesiej mąkę, wymieszaj z cukrem, solą i włoską mieszanką ziół.
2. Drożdże rozcieńczyć w wodzie o temperaturze pokojowej i dodać do mieszanki mąki.
3. Dodaj oliwę z oliwek i zagnieść" płynne " ciasto.
4. Przykryj miskę ciasta folią, pozostaw na 2 godziny.
5. Blachę do pieczenia pokrytą pergaminem obficie posyp mąką i ułóż ciasto. 6. Przykryj blachę do pieczenia z ciastem ręcznikiem kuchennym i pozostaw ciasto do wyrośnięcia.
7. Wyrośnięte ciasto podzielić nożem lub szpatułką na porcje, na każdym kawałku wykonać płytkie nacięcia.
8. Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 20-30 minut.
9. 10 minut po rozpoczęciu pieczenia skrop ciabattę niewielką ilością wody - pozwoli to na chrupiącą skórkę.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy