gorąca przekąska z sera Camembert

niesamowita przekąska z serem! Gotowanie jest łatwe, okazuje się pyszne! Przekąska jest smaczna i niezwykła, choć bardzo łatwa do przygotowania. Wystarczy owinąć ser w ciasto i upiec w piekarniku. Ale gwarantuję-rodzina i goście na pewno będą zaskoczeni, a także zachwyceni smakiem!
stanik-77Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 12 g
tłuszcze 48 % 25 g
węglowodany 29 % 15 g
367 kcal
IG: 7 / 93 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy do półprzezroczystości na oliwie z oliwek.
2. Boczek kroimy w drobną kostkę i dodajemy do spasserowanej cebuli. Smażyć na złoty kolor.
3. Rozwałkuj ciasto na naleśnik o grubości 5 mm i średnicy trzy razy większej niż średnica główki sera.
4. Camembert kroimy wzdłuż na dwie części i kładziemy dolną część na środku naleśnika z ciasta.
5. Połóż cebulę z boczkiem na połowie sera równomierną warstwą, przykryj górną częścią sera.
6. Ciasto od krawędzi sera do krawędzi naleśnika dzielimy nożem na 8 równych części.
7. W każdej z 8 części ciasta zaokrąglamy rogi nożem w kształcie płatków kwiatu.
8. Każdy płatek zawijamy na wierzchu sera, po kolei pokrywając je żółtkiem. Ostatnim płatkiem posmaruj całe ciasto na wierzchu i na brzegach żółtkiem, posyp ziołami.
9. Piec na blasze wyłożonej pergaminem w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 20 minut.

niesamowita przystawka z sera Camembert jest gotowa-smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Camembert - 299   kcal/100g

Podobne przepisy