skład / składniki
metoda gotowania
1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy do półprzezroczystości na oliwie z oliwek.
2. Boczek kroimy w drobną kostkę i dodajemy do spasserowanej cebuli. Smażyć na złoty kolor.
3. Rozwałkuj ciasto na naleśnik o grubości 5 mm i średnicy trzy razy większej niż średnica główki sera.
4. Camembert kroimy wzdłuż na dwie części i kładziemy dolną część na środku naleśnika z ciasta.
5. Połóż cebulę z boczkiem na połowie sera równomierną warstwą, przykryj górną częścią sera.
6. Ciasto od krawędzi sera do krawędzi naleśnika dzielimy nożem na 8 równych części.
7. W każdej z 8 części ciasta zaokrąglamy rogi nożem w kształcie płatków kwiatu.
8. Każdy płatek zawijamy na wierzchu sera, po kolei pokrywając je żółtkiem. Ostatnim płatkiem posmaruj całe ciasto na wierzchu i na brzegach żółtkiem, posyp ziołami.
9. Piec na blasze wyłożonej pergaminem w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 20 minut.
niesamowita przystawka z sera Camembert jest gotowa-smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Camembert - 299 kcal/100g