skład / składniki
metoda gotowania
najpierw musisz zrobić ciasto, do czego potrzebujesz:
- lekko podgrzej mleko i rozpuść w nim drożdże;
- do mleka przesiać mąkę, dodać sól, cukier, nasiona wanilii i skórkę z limonki;
- ugniataj ciasto przez kilka minut;
- następnie wlewaj jajka pojedynczo, zagniatając ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne;
- dodaj zmiękczone masło w małym kawałku do ciasta, dobrze je ugniatając;
- po ugniataniu ciasta przykryj je i umieść w ciepłym miejscu, aby zwiększyć objętość 2 razy;
- ugniataj ciasto, zawiń w folię i wstaw do lodówki na 2-3 godziny;
- w tym czasie ciasto zwiększy swoją objętość i należy je ponownie ugniatać, zawinąć w folię i przechowywać w lodówce przez 12 godzin.
teraz zajmijmy się przygotowaniem nadzienia i pieczeniem:
- masło rozgnieść i ubić z cukrem pudrem, stopniowo dodając przecier truskawkowy;
- ubijaj do uzyskania kremowej konsystencji;
- gotowe ciasto rozwałkować na warstwę o grubości 7 mm;
- nasmaruj warstwę nadzieniem na całym obszarze i zwiń w rolkę;
- w głąb 3/4 pociąć rolkę wzdłuż na dwie równe części, rozwinąć i splatać ze sobą;
- zwiń splecioną rolkę w pierścień o wymaganej średnicy, aby umieścić w niej główkę sera Camembert;
- pozostaw pierścień na 30 minut, aby się rozprostować i zwiększyć objętość;
- Rozgrzej piekarnik i piecz Brioche w 180 stopniach przez 25-30 minut.
Robienie sera:
- miód z rozmarynem doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, a następnie mieszając gotować przez 4-5 minut i lekko ostudzić;
- z sera Camembert ostrożnie, cienką warstwą odetnij górę;
- blachę do pieczenia przykryć pergaminem, ułożyć ser i piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 3-5 minut;
- po piekarniku Camembert skropić miodem.
przed podaniem umieść ser w Brioche. Następnie musisz pokroić lub rozbić Brioche na porcje i zanurzyć w serze z miodem.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Skórka - 97 kcal/100g
- Camembert - 299 kcal/100g