Brioche waniliowo-limonkowa z serem camembert

chleb maślany, nadzienie truskawkowe, pieczony ser! Pełna Rozkosz! Brioche to francuska bułka z ciasta maślanego, zwykle spożywana w niedzielny poranek. Ugotujemy go z nadzieniem i podamy z pieczonym serem camembert. Kolorowy i niezwykły przysmak na świąteczny nastrój i wspaniały weekend!
stanik-77Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 9 g
tłuszcze 44 % 27 g
węglowodany 42 % 26 g
373 kcal
IG: 4 / 0 / 96

metoda gotowania

czas gotowania: 16 h 30 min

najpierw musisz zrobić ciasto, do czego potrzebujesz:

- lekko podgrzej mleko i rozpuść w nim drożdże;
- do mleka przesiać mąkę, dodać sól, cukier, nasiona wanilii i skórkę z limonki;
- ugniataj ciasto przez kilka minut;
- następnie wlewaj jajka pojedynczo, zagniatając ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne;
- dodaj zmiękczone masło w małym kawałku do ciasta, dobrze je ugniatając;
- po ugniataniu ciasta przykryj je i umieść w ciepłym miejscu, aby zwiększyć objętość 2 razy;
- ugniataj ciasto, zawiń w folię i wstaw do lodówki na 2-3 godziny;
- w tym czasie ciasto zwiększy swoją objętość i należy je ponownie ugniatać, zawinąć w folię i przechowywać w lodówce przez 12 godzin.

teraz zajmijmy się przygotowaniem nadzienia i pieczeniem:

- masło rozgnieść i ubić z cukrem pudrem, stopniowo dodając przecier truskawkowy;
- ubijaj do uzyskania kremowej konsystencji;
- gotowe ciasto rozwałkować na warstwę o grubości 7 mm;
- nasmaruj warstwę nadzieniem na całym obszarze i zwiń w rolkę;
- w głąb 3/4 pociąć rolkę wzdłuż na dwie równe części, rozwinąć i splatać ze sobą;
- zwiń splecioną rolkę w pierścień o wymaganej średnicy, aby umieścić w niej główkę sera Camembert;
- pozostaw pierścień na 30 minut, aby się rozprostować i zwiększyć objętość;
- Rozgrzej piekarnik i piecz Brioche w 180 stopniach przez 25-30 minut.

Robienie sera:

- miód z rozmarynem doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, a następnie mieszając gotować przez 4-5 minut i lekko ostudzić;
- z sera Camembert ostrożnie, cienką warstwą odetnij górę;
- blachę do pieczenia przykryć pergaminem, ułożyć ser i piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 3-5 minut;
- po piekarniku Camembert skropić miodem.

przed podaniem umieść ser w Brioche. Następnie musisz pokroić lub rozbić Brioche na porcje i zanurzyć w serze z miodem.

miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Skórka - 97   kcal/100g
  • Camembert - 299   kcal/100g

Podobne przepisy