pieczone śliwki z polewą z kwaśnego brzeczki i miodu

niesamowicie pyszny i aromatyczny deser! Prawdziwa rozkosz! Przygotuj ten oryginalny deser, aby zadowolić rodzinę lub zaskoczyć gości. Przysmak jest bardzo lubiany w naszej rodzinie. A ja na spotkania z koleżankami - ogólnie idealny. Pyszne, niezwykłe, niesamowicie aromatyczne, a także ciepłe i jasne!
NieleczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 1 g
tłuszcze 8 % 2 g
węglowodany 88 % 22 g
109 kcal
IG: 36 / 23 / 41

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

1. Umyj śliwki, pokrój na pół i usuń kość. Następnie pokrój każdą połowę wzdłuż na dwie części.

2. W misce połącz brzeczkę, miód, cukier, sok z cytryny. Dodaj szczyptę soli i gałkę muszkatołową, dobrze wymieszaj.

3. Śliwki układamy równomiernie w naczyniu do pieczenia i zalewamy przygotowaną mieszanką. Rozłóż laski cynamonu na wierzchu.

4. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 20-30 minut. Podczas pieczenia dwukrotnie wymieszaj śliwki.

5. Podawaj deser na ciepło z kawałkami lodów na wierzchu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Lody lody - 227   kcal/100g
  • Lody kremowe - 165   kcal/100g
  • Lody "popsicle" kremowe - 183   kcal/100g
  • Lody waniliowe - 160   kcal/100g
  • Lody waniliowo-czekoladowe - 140   kcal/100g
  • Lody owocowe - 168   kcal/100g
  • Lody mleczne - 126   kcal/100g
  • Lody sufletowe - 116   kcal/100g
  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Laska cynamonu - 261   kcal/100g
  • Koncentrat brzeczki kwaszonej - 277   kcal/100g

Podobne przepisy