pieczone śliwki z polewą z kwaśnego brzeczki i miodu
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Umyj śliwki, pokrój na pół i usuń kość. Następnie pokrój każdą połowę wzdłuż na dwie części.
2. W misce połącz brzeczkę, miód, cukier, sok z cytryny. Dodaj szczyptę soli i gałkę muszkatołową, dobrze wymieszaj.
3. Śliwki układamy równomiernie w naczyniu do pieczenia i zalewamy przygotowaną mieszanką. Rozłóż laski cynamonu na wierzchu.
4. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 20-30 minut. Podczas pieczenia dwukrotnie wymieszaj śliwki.
5. Podawaj deser na ciepło z kawałkami lodów na wierzchu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Lody lody - 227 kcal/100g
- Lody kremowe - 165 kcal/100g
- Lody "popsicle" kremowe - 183 kcal/100g
- Lody waniliowe - 160 kcal/100g
- Lody waniliowo-czekoladowe - 140 kcal/100g
- Lody owocowe - 168 kcal/100g
- Lody mleczne - 126 kcal/100g
- Lody sufletowe - 116 kcal/100g
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Laska cynamonu - 261 kcal/100g
- Koncentrat brzeczki kwaszonej - 277 kcal/100g