Cannelloni ze szpinakiem i krewetkami w sosie beszamelowym

pyszne i satysfakcjonujące danie! Przygotuj rodzinną kolację po włosku! Cannelonni to rodzaj włoskiego makaronu, bardzo wygodnego do nadziewania i pieczenia. W naszej rodzinie wszyscy bardzo lubią makaron w dowolnej formie, ale dzieci prawdopodobnie je uwielbiają. Takie danie u nas jest po prostu ulubionym:)) i proste i bardzo, bardzo smaczne!
ninaolaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 14 g
tłuszcze 27 % 9 g
węglowodany 30 % 10 g
165 kcal
IG: 90 / 0 / 10

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Blanszuj szpinak przez 5 minut, a następnie drobno posiekaj.
2. Opłucz bazylię i wyślij szpinakiem do blendera.
3. Przetrzyj twaróg przez sito i włóż do blendera do zieleni.
4. Wszystko to posiekaj i włóż do osobnego pojemnika.
5. Teraz obierz i zmiel mięso krewetek w blenderze.
6. Wymieszaj krewetki z twarogiem i ziołami.
7. Cannelloni nadziewane gotowanym nadzieniem.
8. Włóż makaron do naczynia do pieczenia.
9. Do sosu rozpuść masło i dodaj mąkę, wymieszaj.
10. Wlej mleko cienkim strumieniem, ciągle mieszając.
11. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez kilka minut.
12. Najpierw wlej wodę do formy, a następnie sos i zetrzyj parmezan na wierzchu.
13. Przykryj formę folią, Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz w nim cannelloni przez 20-30 minut.
14. Piecz przez ostatnie 10 minut, bez przykrycia,aż będzie złoty, serowy.
15. Wyłącz piekarnik i pozwól makaronowi lekko ostygnąć w piekarniku.
16. Podawać z kwaśną śmietaną lub sosem śmietanowym.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Cannelloni - 350   kcal/100g

Podobne przepisy