skład / składniki
metoda gotowania
1. Blanszuj szpinak przez 5 minut, a następnie drobno posiekaj.
2. Opłucz bazylię i wyślij szpinakiem do blendera.
3. Przetrzyj twaróg przez sito i włóż do blendera do zieleni.
4. Wszystko to posiekaj i włóż do osobnego pojemnika.
5. Teraz obierz i zmiel mięso krewetek w blenderze.
6. Wymieszaj krewetki z twarogiem i ziołami.
7. Cannelloni nadziewane gotowanym nadzieniem.
8. Włóż makaron do naczynia do pieczenia.
9. Do sosu rozpuść masło i dodaj mąkę, wymieszaj.
10. Wlej mleko cienkim strumieniem, ciągle mieszając.
11. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez kilka minut.
12. Najpierw wlej wodę do formy, a następnie sos i zetrzyj parmezan na wierzchu.
13. Przykryj formę folią, Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz w nim cannelloni przez 20-30 minut.
14. Piecz przez ostatnie 10 minut, bez przykrycia,aż będzie złoty, serowy.
15. Wyłącz piekarnik i pozwól makaronowi lekko ostygnąć w piekarniku.
16. Podawać z kwaśną śmietaną lub sosem śmietanowym.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Cannelloni - 350 kcal/100g