Nadziewane mątwy
skład / składniki
3
porcje:
metoda gotowania
1. Wytnij mątwy, odłóż macki i lekko odetnij tusze.
2. W blenderze połącz startą bułkę tartą, liście pietruszki, jajko, sól, czosnek, mielony czarny pieprz, odrobinę oliwy z oliwek i odłożone macki mątwy.
3. Zmiel wszystko, aż będzie gładkie i nadziewaj mątwy powstałą mieszanką.
4. Złożyć mątwy w naczyniu do pieczenia, przykryć formę folią lub pokrywką, piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie kolejne 5 minut w formie otwartej. Należy pamiętać, że czas gotowania zależy od wielkości mątwy. Ten przepis wskazuje czas na małe tusze. Większe tusze pieczą się dłużej.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Krakersy kremowe - 414 kcal/100g
- Krakersy pszenne - 331 kcal/100g
- Krakersy - 331 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mątwa - 158 kcal/100g