Nadziewane mątwy

to danie jest korzystne zarówno w dni powszednie, jak i na świąteczny stół! Bardzo apetyczne danie-niesamowicie smaczne i absolutnie niesamowite. Nigdy nie pozostawia obojętnych gości, chociaż przyznaję, że często gotuję go i po prostu na obiad. Kiedy chcesz zadowolić krewnych. Nadaje się zarówno jako przekąska, jak i jako niezależne danie.
saga♫♪♫♪Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 70 % 26 g
tłuszcze 8 % 3 g
węglowodany 22 % 8 g
174 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

1. Wytnij mątwy, odłóż macki i lekko odetnij tusze.

2. W blenderze połącz startą bułkę tartą, liście pietruszki, jajko, sól, czosnek, mielony czarny pieprz, odrobinę oliwy z oliwek i odłożone macki mątwy.

3. Zmiel wszystko, aż będzie gładkie i nadziewaj mątwy powstałą mieszanką.

4. Złożyć mątwy w naczyniu do pieczenia, przykryć formę folią lub pokrywką, piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie kolejne 5 minut w formie otwartej. Należy pamiętać, że czas gotowania zależy od wielkości mątwy. Ten przepis wskazuje czas na małe tusze. Większe tusze pieczą się dłużej.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Krakersy kremowe - 414   kcal/100g
  • Krakersy pszenne - 331   kcal/100g
  • Krakersy - 331   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mątwa - 158   kcal/100g

Podobne przepisy