skład / składniki
metoda gotowania
przygotowują dla nas tak niezwykły deser:
1. Świeże liście piołunu są myte.
2. Wodę gotuje się w małym rondlu. Dodaj piołun, gotuj przez 1-2 minuty. Pozostaw liście do ostygnięcia.
3. Liście piołunu wraz z 3/4 bulionu ubija się blenderem na gładką masę.
4. Przecedzić masę z blendera przez sito do miarki. Dodaj niezbędną część pozostałego wywaru do kubka do znaku 150 ml.
5. W dużej misce nadającej się do kuchenki mikrofalowej miesza się mąkę ryżową, 200 gramów cukru, sól i ocet ryżowy. Dodaj 150 ml wywaru z piołunu przygotowanego wcześniej i ubij trzepaczką, aż ciasto będzie gładkie.
6. Mochi z ciasta gotuje się w kuchence mikrofalowej przez 8-10 minut na dużej mocy.
7. Wymieszaj skrobię ziemniaczaną i 40 gramów cukru. Posyp część tej mieszanki deską do krojenia, ostrożnie rozłóż gorącą masę - Mochi - z kuchenki mikrofalowej. Na wierzch posyp mieszanką skrobi i cukru.
8. Płaską krawędzią dużego noża wyprostuj mochi na górze, a krawędzie wyprostuj, aby uzyskać prostokątną warstwę.
10. Pokrój mochi na 12 części i przykryj mąką sojową.
11. Podawaj natychmiast na ciepło lub przechowuj do momentu podania w lodówce, przykrytej folią. Taki deser jest przechowywany przez 2-3 dni.
12. Deser Kusa Mochi z lodówki przed użyciem jest podgrzewany w kuchence mikrofalowej do miękkości.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet ryżowy - 20 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g
- Piołun - 32 kcal/100g
- Mąka ryżowa - 356 kcal/100g
- Mąka sojowa - 291 kcal/100g