japoński deser Kusa mochi

popularny deser w Japonii można zrobić samodzielnie! Spróbuj! Tak znany w Japonii, dla nas ten deser jest zupełnie niezwykłą ucztą. Ale bardzo smaczne. Raz spróbowałam, zakochałam się w nim na zawsze. A Ostatnio próbowałem gotować samodzielnie. Piołun jest używany w deserze w zasadzie, aby nadać słodyczom zielonkawy odcień, można go zastąpić zielonym barwnikiem spożywczym. Chociaż jeśli uda ci się zdobyć japoński piołun, będzie to wspaniałe, ponieważ nadal istnieje pewien szczególny smak.
EvgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 89 % 49 g
224 kcal
IG: 12 / 0 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

przygotowują dla nas tak niezwykły deser:

1. Świeże liście piołunu są myte.
2. Wodę gotuje się w małym rondlu. Dodaj piołun, gotuj przez 1-2 minuty. Pozostaw liście do ostygnięcia.
3. Liście piołunu wraz z 3/4 bulionu ubija się blenderem na gładką masę.
4. Przecedzić masę z blendera przez sito do miarki. Dodaj niezbędną część pozostałego wywaru do kubka do znaku 150 ml.
5. W dużej misce nadającej się do kuchenki mikrofalowej miesza się mąkę ryżową, 200 gramów cukru, sól i ocet ryżowy. Dodaj 150 ml wywaru z piołunu przygotowanego wcześniej i ubij trzepaczką, aż ciasto będzie gładkie.
6. Mochi z ciasta gotuje się w kuchence mikrofalowej przez 8-10 minut na dużej mocy.
7. Wymieszaj skrobię ziemniaczaną i 40 gramów cukru. Posyp część tej mieszanki deską do krojenia, ostrożnie rozłóż gorącą masę - Mochi - z kuchenki mikrofalowej. Na wierzch posyp mieszanką skrobi i cukru.
8. Płaską krawędzią dużego noża wyprostuj mochi na górze, a krawędzie wyprostuj, aby uzyskać prostokątną warstwę.
10. Pokrój mochi na 12 części i przykryj mąką sojową.
11. Podawaj natychmiast na ciepło lub przechowuj do momentu podania w lodówce, przykrytej folią. Taki deser jest przechowywany przez 2-3 dni.
12. Deser Kusa Mochi z lodówki przed użyciem jest podgrzewany w kuchence mikrofalowej do miękkości.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g
  • Piołun - 32   kcal/100g
  • Mąka ryżowa - 356   kcal/100g
  • Mąka sojowa - 291   kcal/100g

Podobne przepisy