Ptasie Mleczko z jabłek według GOST Home

najsmaczniejszy, delikatny, miękki, oryginalny, prosty! Domowe pianki z jabłek według GOST są znacznie smaczniejsze niż kupione w sklepie! Możesz obniżyć jego kaloryczność i IG, dodając odpowiedni substytut cukru zamiast cukru. Przygotowanie takiego deseru jest łatwe, nie potrzebujesz nawet piekarnika!
EsenijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 53 g
216 kcal
IG: 8 / 2 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pianki z jabłek według GOST? Przygotuj składniki. Możesz wziąć dowolne jabłka. Jeśli masz je zbyt kwaśne, dodaj więcej cukru - i odwrotnie. Jabłka dokładnie umyć i osuszyć. Obierz je i pokrój w kliny, usuwając rdzeń z nasionami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Musimy zdobyć puree z jabłek. Aby to zrobić, możesz upiec całe jabłka w piekarniku. Ale robię to łatwiej, wkładam je do kuchenki mikrofalowej. Umieść jabłka w odpowiednim naczyniu i mikrofaluj przez 5 minut. Zrób to kilka razy, aż jabłka będą miękkie. Następnie zmiksuj je blenderem i odmierz 250 g musu jabłkowego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier waniliowy i 250 g cukru do musu jabłkowego. Wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw puree z cukrem do ostygnięcia. W przyszłości będziemy potrzebować całkowicie schłodzonego puree.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj torby do gotowania i przystawki. Używam takich jak na zdjęciu. Natychmiast przygotuj arkusze pergaminu, w których posadzimy pianki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    4 czubate łyżeczki (8 g) agar agarowy wymieszaj z wodą. Możesz to zrobić z wyprzedzeniem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś schłodzony mus jabłkowy do filiżanki miksera stojącego. Zacznij ubijać, dodając połowę białka podczas ubijania. Ubijaj przez 2 minuty, następnie dodaj resztę białka i ubij całą mieszaninę, aż masa się zwiększy i zmieni kolor na biały. Pozostaw mikser włączony podczas przygotowywania agaru.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść agar na płycie kuchennej. Doprowadzić do wrzenia, masa będzie podobna do galaretki. Dodaj cukier (475g). Wszystko wymieszaj i gotuj przez około 4 minuty. Zmniejszam ogień po ugotowaniu. Gotuj agar, aż pojawi się sznurek. Oznacza to, że po wyjęciu łopatki taka nić spłynie z jej końcówki, jak na zdjęciu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Tłuczone ziemniaki wciąż się ubijają. Wyjmij Syrop z agaru z pieca i zacznij wlewać go cienkim strumieniem po ścianie miski do musu jabłkowego z białkami, nie przestając ubijać. Następnie ubijaj przez kolejne 5 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ubij miksturę, aż będzie ciężka i zacznie opadać z trzepaczki. Tak z grubsza będzie wyglądać masa.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Natychmiast rozłóż masę w workach do gotowania. Mam dwa duże. Musisz to zrobić szybko, ponieważ masa szybko twardnieje-miej to na uwadze!

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zacznij sadzić pianki z worków do szprycowania na arkuszach pergaminu. Mam 3 arkusze. Pozostaw pianki w temperaturze pokojowej na stole przez całą noc, co najmniej 12 godzin. Ten warunek jest obowiązkowy! Możesz posypać pianki jabłkowe cukrem pudrem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Cóż, bardzo smaczne, smacznego!

zamiast cukru można użyć słodzika.

przed dodaniem agaru zwróć uwagę na jego oznaczenie. Liczby na opakowaniu, na przykład 600, 900 lub 1200, wskazują siłę (elastyczność) otrzymanego żelu. Im wyższa ta liczba, tym gęstsza będzie galaretka.
zawsze należy pamiętać, że proporcje agaru-agaru wskazane w przepisie są względne, ponieważ na wynik wpływa nie tylko siła żelu (liczby na opakowaniu), ale także jakość agaru-agaru, a także ilość cukru i kwasu w naczyniu. Aby nie popełnić błędu i uzyskać pożądany wynik, zaleca się wykonanie testu.
aby to zrobić, weź 1 łyżkę gotowego, ale jeszcze nie schłodzonego naczynia i włóż do zamrażarki na 1 minutę. Jeśli galaretka ma pożądaną konsystencję, proporcje są prawidłowo przestrzegane. W przeciwnym razie konieczne jest zagęszczenie lub, przeciwnie, rozcieńczenie naczynia.

Otwarta torba z agarem agarowym może być przechowywana wystarczająco długo, ale przed użyciem należy ją sprawdzić, ponieważ z powodu ekspozycji na światło słoneczne i powietrze agar może stracić swoje właściwości żelujące.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Agar-agar - 301   kcal/100g

Podobne przepisy