ciasto twarogowe z truskawkami

Wypróbuj smakołyk! Pyszne, proste, apetyczne! Ciasto twarogowe z truskawkami z pewnością spodoba się wszystkim domowym! Delikatny kremowy suflet, świeże truskawki i baza kruchego ciasta to wszystko w jednym smakołyku. Do przygotowania można użyć zwykłej żelatyny Instant lub arkusza. To jest opcjonalne. Jogurt w przepisie używa truskawek, ale możesz wziąć klasyczny bez wypełniaczy.
ksi-ksaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 7 g
tłuszcze 32 % 13 g
węglowodany 51 % 21 g
268 kcal
IG: 10 / 35 / 55

metoda gotowania

czas gotowania: 5 h 20 min

1. Włóż żelatynę do miski, wlej ją zimną przegotowaną wodą. Pozostaw do pęcznienia.

2. Kruche ciasteczka łamiemy rękami na kawałki, wkładamy do miski blendera. Następnie zmiel ciasteczka na małe okruchy.

3. Dodaj zmiękczone masło do powstałego okruchu. Jeszcze raz uderzamy blenderem. Masło z ciasteczkami powinno się dobrze połączyć. Masa jest plastyczna.

4. Na dużym płaskim talerzu lub innym stojaku na ciasto instalujemy dzielony pierścień do gotowania. Możesz użyć zwykłej dzielonej Formy do pieczenia, tylko Usuń spód.

5. Rozłóż masę powstałą z ciasteczek, ostrożnie ubij. Następnie wysyłamy do lodówki.

6. Włóż twaróg do miski, wlej tutaj cukier i wlej jogurt. Masę przebijamy blenderem zanurzeniowym, aż będzie gładka. Kryształy cukru powinny całkowicie się rozpuścić.

7. Ubij schłodzoną śmietanę mikserem na puszystą masę. Najpierw ubij na minimalnej mocy, stopniowo ją zwiększając. Połącz bitą śmietanę z masą twarogową, wymieszaj.

8. Moje truskawki, usuń ogony. Każdą jagodę kroimy na 2 lub 3 części, w zależności od ich wielkości.

9. Wyciśnij spuchniętą żelatynę z wody, a następnie podgrzej w łaźni wodnej, aż całkowicie się rozpuści. Nie możesz gotować!

10. Przenieś żelatynę do masy twarogowej, delikatnie wymieszaj.

11. Rozłóż część truskawek na podstawie ciastek. Wlać przygotowaną masę twarogową. Udekoruj powierzchnię pozostałymi truskawkami.

12. Ciasto wysyłamy do lodówki na 3-4 godziny, aż suflet całkowicie stwardnieje. Po określonym czasie ostrożnie przechodzimy nożem wzdłuż krawędzi pierścienia, wyjmujemy ciasto.

serwujemy. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Kruche - 716   kcal/100g

Podobne przepisy