galaretka z żelatyny i wina

fantazyjny przepis na galaretkę z subtelnym podtekstem alkoholowym!
ninaolaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 6 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 57 % 8 g
66 kcal
IG: 13 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

prawdopodobnie wszyscy wiecie, że żelatyna jest wydobywana przez trawienie kości zwierząt domowych. Oczywiście nie brzmi to zbyt apetycznie, ale produkt okazuje się uniwersalny. Żelatyna jest dwojakiego rodzaju: Francuskie liście lub płytki, które są uważane za produkt najwyższej jakości, oraz drobno granulowana żelatyna w torebkach. Alternatywnie produkowany jest również agar-agar, szczególnie czczony przez wegetarian: jest wydobywany z wodorostów. Jak rozpuścić? Wlej żelatynę do rondla z wodą i wymieszaj. Gdy pęcznieje, zajmuje to pięć minut, rozpuść go na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Do bazy Możesz wziąć dowolny sok, mleko, a nawet śmietanę. Kiedyś próbowałem zrobić galaretkę nawet z winem. Okazało się, że to ciekawy smak. Wziąłem czerwone słodkie wzmocnione, dodałem do niego cukier i wodę, a dopiero potem wlałem gotowaną żelatynę. Wlać do szklanek lub kieliszków do wina, włożyć truskawkę lub dowolny owoc na wierzch i włożyć do lodówki. Na romantyczną kolację jest to, czego potrzebujesz.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy