skład / składniki
gotowanie krok po kroku
prawdopodobnie wszyscy wiecie, że żelatyna jest wydobywana przez trawienie kości zwierząt domowych. Oczywiście nie brzmi to zbyt apetycznie, ale produkt okazuje się uniwersalny. Żelatyna jest dwojakiego rodzaju: Francuskie liście lub płytki, które są uważane za produkt najwyższej jakości, oraz drobno granulowana żelatyna w torebkach. Alternatywnie produkowany jest również agar-agar, szczególnie czczony przez wegetarian: jest wydobywany z wodorostów. Jak rozpuścić? Wlej żelatynę do rondla z wodą i wymieszaj. Gdy pęcznieje, zajmuje to pięć minut, rozpuść go na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Do bazy Możesz wziąć dowolny sok, mleko, a nawet śmietanę. Kiedyś próbowałem zrobić galaretkę nawet z winem. Okazało się, że to ciekawy smak. Wziąłem czerwone słodkie wzmocnione, dodałem do niego cukier i wodę, a dopiero potem wlałem gotowaną żelatynę. Wlać do szklanek lub kieliszków do wina, włożyć truskawkę lub dowolny owoc na wierzch i włożyć do lodówki. Na romantyczną kolację jest to, czego potrzebujesz.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g