skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wskazane produkty. Możesz wybrać śmietanę na deser o dowolnej zawartości tłuszczu: 15%, 20% lub o niskiej zawartości tłuszczu. Wybierając produkt domowy, pamiętaj, że zawiera ponad 35% tłuszczu! W razie potrzeby zastąp żelatynę agarem, cukier miodem dowolnego rodzaju. Aby ozdobić smakołyki, Wybierz dowolne jagody lub owoce, możesz je uzupełnić dżemem lub gęstym dżemem.
Krok 2:
Połącz granulowany cukier i żelatynę w głębokiej misce lub misce. Możesz dodać trochę mielonego cynamonu, dodać kilka kropli esencji waniliowej lub cytrusowej.
Krok 3:
Wlej gorącą wodę do pojemnika i dokładnie wymieszaj luźne składniki. Pozostaw na 5 minut, aby żelatyna spuchła i ponownie dokładnie wymieszaj, aż się rozpuści.
Krok 4:
Włóż śmietanę do głębokiego pojemnika. Jeśli produkt mleczny jest schłodzony, przygotuj wcześniej miski lub szklanki użyte do stworzenia deseru, ponieważ po zmieszaniu płynu z rozpuszczoną żelatyną i kwaśną śmietaną ta ostatnia może szybko zacząć żelować. Wlać płyn rozpuszczoną żelatyną, delikatnie wymieszać.
Krok 5:
Wlej powstałą masę do misek lub szklanek, filiżanek, nie dodając lekko do krawędzi. Umieść miski w lodówce na 1,5 godziny, aby deser ze śmietaną odpowiednio się zestalił. Możesz zostawić go na całą noc, jeśli tworzysz smakołyk od wieczora i odwrotnie - do wieczora, jeśli tworzysz go rano!
Krok 6:
Po określonym czasie deser całkowicie stwardnieje. Możesz to sprawdzić, odwracając lub przechylając miskę na jedną stronę. Galaretka nie rozprzestrzeni się, nie zjada i zachowa swój kształt.
Krok 7:
Udekoruj smakołyk według własnych upodobań: jagodami, owocami, świeżymi listkami mięty, kolorowym proszkiem, startą czekoladą itp. Deser z kwaśnej śmietany jest idealnie orzeźwiający w letnim upale, dlatego taka mleczna słodycz jest najczęściej przygotowywana w lecie.
stworzenie deseru ze śmietaną jest dziecinnie proste, jedyną trudnością jest czekanie, aż stwardnieje! Dlatego lepiej jest przygotować przysmak wieczorem, a rano będzie całkowicie gotowy, pod warunkiem wysokiej jakości żelatyny lub agaru.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g