deser z kwaśnej śmietany

świetnym zamiennikiem lodów jest deser z kwaśnej śmietany! Przygotowujemy deser z kwaśnej śmietany w domu w ciągu kilku minut, ponieważ ten przepis jest prosty i praktycznie nieskomplikowany. Aby zachować kremowy smak, żelatynę należy zalać niewielką ilością wody i dokładnie wymieszać w kwaśnej śmietanie płyn z rozpuszczoną w niej żelatyną, w przeciwnym razie w deserze mogą pojawić się grudki.
prikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 3 g
tłuszcze 18 % 9 g
węglowodany 76 % 38 g
249 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wskazane produkty. Możesz wybrać śmietanę na deser o dowolnej zawartości tłuszczu: 15%, 20% lub o niskiej zawartości tłuszczu. Wybierając produkt domowy, pamiętaj, że zawiera ponad 35% tłuszczu! W razie potrzeby zastąp żelatynę agarem, cukier miodem dowolnego rodzaju. Aby ozdobić smakołyki, Wybierz dowolne jagody lub owoce, możesz je uzupełnić dżemem lub gęstym dżemem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz granulowany cukier i żelatynę w głębokiej misce lub misce. Możesz dodać trochę mielonego cynamonu, dodać kilka kropli esencji waniliowej lub cytrusowej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej gorącą wodę do pojemnika i dokładnie wymieszaj luźne składniki. Pozostaw na 5 minut, aby żelatyna spuchła i ponownie dokładnie wymieszaj, aż się rozpuści.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż śmietanę do głębokiego pojemnika. Jeśli produkt mleczny jest schłodzony, przygotuj wcześniej miski lub szklanki użyte do stworzenia deseru, ponieważ po zmieszaniu płynu z rozpuszczoną żelatyną i kwaśną śmietaną ta ostatnia może szybko zacząć żelować. Wlać płyn rozpuszczoną żelatyną, delikatnie wymieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej powstałą masę do misek lub szklanek, filiżanek, nie dodając lekko do krawędzi. Umieść miski w lodówce na 1,5 godziny, aby deser ze śmietaną odpowiednio się zestalił. Możesz zostawić go na całą noc, jeśli tworzysz smakołyk od wieczora i odwrotnie - do wieczora, jeśli tworzysz go rano!

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po określonym czasie deser całkowicie stwardnieje. Możesz to sprawdzić, odwracając lub przechylając miskę na jedną stronę. Galaretka nie rozprzestrzeni się, nie zjada i zachowa swój kształt.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Udekoruj smakołyk według własnych upodobań: jagodami, owocami, świeżymi listkami mięty, kolorowym proszkiem, startą czekoladą itp. Deser z kwaśnej śmietany jest idealnie orzeźwiający w letnim upale, dlatego taka mleczna słodycz jest najczęściej przygotowywana w lecie.

stworzenie deseru ze śmietaną jest dziecinnie proste, jedyną trudnością jest czekanie, aż stwardnieje! Dlatego lepiej jest przygotować przysmak wieczorem, a rano będzie całkowicie gotowy, pod warunkiem wysokiej jakości żelatyny lub agaru.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy