skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić galaretkę z dżemu z żelatyną? Przygotuj jedzenie. Dżem jest odpowiedni dla każdego, ale lepiej, aby był płynny-łatwiej będzie go wymieszać z wodą. Mam wiśniowe. Dostosuj ilość cukru do swoich upodobań i słodyczy dżemu.
Krok 2:
Wlej żelatynę do miski i wlej 150 ml czystej zimnej wody. Wymieszaj i pozostaw do pęcznienia. Która żelatyna jest odpowiednia? Każdy, użyłem instant, możesz wziąć zwykły. Tylko czas pęcznienia będzie zależał od jego rodzaju. Instant pęcznieje niemal natychmiast, a drugi pozostaw na czas wskazany na opakowaniu (zwykle waha się od 20 minut do 1 godziny).
Krok 3:
Weź patelnię o odpowiedniej wielkości, wlej do niej dżem. Wlej cukier. Powtarzam jeszcze raz, że możesz zmniejszyć lub zwiększyć jego ilość w zależności od swoich preferencji.
Krok 4:
Pozostałe 500 ml wody zagotuj. Zalej dżem gorącą wodą na patelni. Wymieszaj, aby rozpuścić cukier.
Krok 5:
Włóż spuchniętą żelatynę do wody z dżemem.
Krok 6:
Umieść patelnię na małym ogniu i przy ciągłym mieszaniu poczekaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Gdy to się stanie, zdejmij patelnię z ognia.
Krok 7:
Schłodzić powstały bulion do ciepłego stanu i wlać do odpowiednich foremek do porcji. Przelałem przez sito, aby usunąć jagody, które były w dżemie (jeśli jagody są całe i piękne, możesz je zostawić). Na tym samym etapie możesz, wręcz przeciwnie, umieścić świeże lub mrożone jagody w bulionie (wstępnie rozmrozić, spuścić sok).
Krok 8:
Włóż galaretkę do lodówki, aż całkowicie ostygnie i ustabilizuje się. Zajmie to około 2-3 godzin. Trzymałam galaretkę przez całą noc. Podawaj bezpośrednio w naczyniu lub układając z niego na talerzu. Aby to ułatwić, trzymaj kokilkę z galaretką przez kilka sekund w gorącej wodzie. Smacznego!
dlaczego żelatyna nie twardnieje dobrze, jak uniknąć nieprzyjemnych żelatynowych grudek w naczyniu, a także Przeczytaj wszystkie sekrety i subtelności gotowania w artykule o żelatynie .
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g