galaretka z dżemu z żelatyną

jasne, piękne, lekkie, dla całej rodziny, pyszne! Galaretka z dżemu według tego przepisu jest przygotowywana z żelatyny, Proces jest prosty i bardzo szybki. Dżem jest odpowiedni dla każdego, możesz dodać świeże lub mrożone jagody do gotowej galaretki. Ten deser szczególnie spodoba się dzieciom.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 94 % 31 g
128 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić galaretkę z dżemu z żelatyną? Przygotuj jedzenie. Dżem jest odpowiedni dla każdego, ale lepiej, aby był płynny-łatwiej będzie go wymieszać z wodą. Mam wiśniowe. Dostosuj ilość cukru do swoich upodobań i słodyczy dżemu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej żelatynę do miski i wlej 150 ml czystej zimnej wody. Wymieszaj i pozostaw do pęcznienia. Która żelatyna jest odpowiednia? Każdy, użyłem instant, możesz wziąć zwykły. Tylko czas pęcznienia będzie zależał od jego rodzaju. Instant pęcznieje niemal natychmiast, a drugi pozostaw na czas wskazany na opakowaniu (zwykle waha się od 20 minut do 1 godziny).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Weź patelnię o odpowiedniej wielkości, wlej do niej dżem. Wlej cukier. Powtarzam jeszcze raz, że możesz zmniejszyć lub zwiększyć jego ilość w zależności od swoich preferencji.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pozostałe 500 ml wody zagotuj. Zalej dżem gorącą wodą na patelni. Wymieszaj, aby rozpuścić cukier.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż spuchniętą żelatynę do wody z dżemem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść patelnię na małym ogniu i przy ciągłym mieszaniu poczekaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Gdy to się stanie, zdejmij patelnię z ognia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Schłodzić powstały bulion do ciepłego stanu i wlać do odpowiednich foremek do porcji. Przelałem przez sito, aby usunąć jagody, które były w dżemie (jeśli jagody są całe i piękne, możesz je zostawić). Na tym samym etapie możesz, wręcz przeciwnie, umieścić świeże lub mrożone jagody w bulionie (wstępnie rozmrozić, spuścić sok).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż galaretkę do lodówki, aż całkowicie ostygnie i ustabilizuje się. Zajmie to około 2-3 godzin. Trzymałam galaretkę przez całą noc. Podawaj bezpośrednio w naczyniu lub układając z niego na talerzu. Aby to ułatwić, trzymaj kokilkę z galaretką przez kilka sekund w gorącej wodzie. Smacznego!

dlaczego żelatyna nie twardnieje dobrze, jak uniknąć nieprzyjemnych żelatynowych grudek w naczyniu, a także Przeczytaj wszystkie sekrety i subtelności gotowania w artykule o żelatynie .

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy