skład / składniki
metoda gotowania
wszystkie przepisy na galaretkę są do siebie podobne.
zwracam uwagę na dwie różne opcje galaretki Jeżynowej.
pierwszy przepis.
żelatynę moczymy w chłodnej wodzie.
do umytych jeżyn dodaj cukier, skórkę z cytryny i trochę wody. Gotujemy powstałą mieszaninę przez 10-15 minut.
następnie schłodź, dodaj sok z cytryny, żelatynę i ubij blenderem, dodając trochę wody.
powstałą mieszaninę należy przecedzić.
ubij białka i dodaj do naszej gotowej mieszanki, włóż do foremek i włóż do lodówki do zestalenia.
drugi przepis.
żelatynę moczymy również w zimnej wodzie.
zagotuj śmietankę, a następnie dodaj do niej cukier puder, skórkę z limonki, żelatynę i sok z limonki i dokładnie wymieszaj (możesz również ubić w blenderze).
układamy jeżyny w foremkach na galaretkę i napełniamy powstałą kremową mieszanką.
do całkowitego zestalenia galaretkę jeżynową można przechowywać w lodówce przez około dwie godziny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Limonka - 16 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Jeżyna - 31 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- 40% - 362 kcal / 100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g