galaretka Jeżynowa

Delikatna, apetyczna uczta, która nie pozostawi nikogo obojętnym! Łatwość przygotowania Mam dwa przepisy na robienie galaretki Jeżynowej. Napiszę obie metody w tym samym przepisie, ponieważ istota gotowania się nie zmienia – potrzebujesz tylko nieco innych składników.
danelaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 3 g
tłuszcze 27 % 7 g
węglowodany 62 % 16 g
136 kcal
IG: 25 / 0 / 75

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 45 min

wszystkie przepisy na galaretkę są do siebie podobne.
zwracam uwagę na dwie różne opcje galaretki Jeżynowej.
pierwszy przepis.
żelatynę moczymy w chłodnej wodzie.
do umytych jeżyn dodaj cukier, skórkę z cytryny i trochę wody. Gotujemy powstałą mieszaninę przez 10-15 minut.
następnie schłodź, dodaj sok z cytryny, żelatynę i ubij blenderem, dodając trochę wody.
powstałą mieszaninę należy przecedzić.
ubij białka i dodaj do naszej gotowej mieszanki, włóż do foremek i włóż do lodówki do zestalenia.
drugi przepis.
żelatynę moczymy również w zimnej wodzie.
zagotuj śmietankę, a następnie dodaj do niej cukier puder, skórkę z limonki, żelatynę i sok z limonki i dokładnie wymieszaj (możesz również ubić w blenderze).
układamy jeżyny w foremkach na galaretkę i napełniamy powstałą kremową mieszanką.
do całkowitego zestalenia galaretkę jeżynową można przechowywać w lodówce przez około dwie godziny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Limonka - 16   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Jeżyna - 31   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • 40% - 362   kcal / 100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy