galaretka Makowo-czekoladowa

niesamowicie pyszna galaretka dla koneserów czekolady! Piękny dwukolorowy deser, galaretka Makowo-czekoladowa i bardzo smaczna
AbigailAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 6 g
tłuszcze 41 % 18 g
węglowodany 45 % 20 g
301 kcal
IG: 15 / 0 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

zagotuj wodę, ostudź i wlej żelatynę, dobrze wymieszaj i pozostaw na pół godziny do pęcznienia, a następnie rozpuść w łaźni wodnej.
Mak ugotować i zmielić w moździerzu lub zmielić blenderem.
rozbij tabliczkę czekolady na małe kawałki i rozpuść w łaźni wodnej.
Dodaj trzecią część żelatyny i mleka do czekolady, mieszaj, podgrzewaj przez 2 minuty.
wlej galaretkę czekoladową do połowy kokilek i wstaw do lodówki, aż stwardnieje
następnie ubij śmietanę z cukrem, dodaj mak i resztę żelatyny, ponownie ubij.
wyjmij foremki z lodówki i
wlej galaretkę makową do foremek na galaretkę czekoladową.
Przechowywać w lodówce do całkowitego zestalenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Czekolada mleczna - 550   kcal/100g

Podobne przepisy