galaretka Makowo-czekoladowa
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
zagotuj wodę, ostudź i wlej żelatynę, dobrze wymieszaj i pozostaw na pół godziny do pęcznienia, a następnie rozpuść w łaźni wodnej.
Mak ugotować i zmielić w moździerzu lub zmielić blenderem.
rozbij tabliczkę czekolady na małe kawałki i rozpuść w łaźni wodnej.
Dodaj trzecią część żelatyny i mleka do czekolady, mieszaj, podgrzewaj przez 2 minuty.
wlej galaretkę czekoladową do połowy kokilek i wstaw do lodówki, aż stwardnieje
następnie ubij śmietanę z cukrem, dodaj mak i resztę żelatyny, ponownie ubij.
wyjmij foremki z lodówki i
wlej galaretkę makową do foremek na galaretkę czekoladową.
Przechowywać w lodówce do całkowitego zestalenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Czekolada mleczna - 550 kcal/100g