skład / składniki
gotowanie krok po kroku
postanowiłem ugotować taki deser na śniadanie z produktów, które pozostały w małych ilościach i okazało się, że jest to całkiem niezły obfity deser!
- najpierw żelatyna została dobrze wymieszana z mlekiem i pozostawiona w lodówce na godzinę. Następnie żelatynę postawiono na małym ogniu, dodając miód (możliwe jest również cukier, ponieważ nie używam cukru do żołądka, dodając miód), dobrze mieszając mieszaninę bez doprowadzania do wrzenia.
- twarożek i banan wsypujemy do blendera, dokładnie mielimy na gładką masę, po czym dodajemy żelatynę i ponownie mieszamy. Na koniec wlej syrop porzeczkowy i wymieszaj z małą prędkością, aby nadać kolor.
- wlej masę do miski lub szerokiej szklanki w moim przypadku była to zwykła szklanka, podczas nalewania masy dodaj pokrojone kostki kiwi.
- dekorujemy deser owocami miałem jeżyny maliny i rodzynki.
- suflet bananowy wkładamy do lodówki na kilka godzin.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Kiwi - 48 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Jeżyna - 31 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g