skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Żelatynę rozcieńczyć w wodzie, pozostawić do spęcznienia przez 20 minut.
Krok 3:
Wlej mleko do rondla i podpal.
Krok 4:
Dodaj 2 łyżki cukru, zagotuj.
Krok 5:
Dla bogatego smaku bierzemy 4 stół.L. kakao, wymieszaj z cukrem i wlej do wrzącego mleka przy ciągłym mieszaniu. Dla amatorów możesz dodać przyprawy: cynamon, wanilię lub anyż do wyboru. Gotujemy dosłownie przez kilka minut.
Krok 6:
Rozpuszczamy żelatynę w łaźni wodnej przy ciągłym mieszaniu. Stopniowo wlewaj do gotowego kakao, dokładnie mieszając.
Krok 7:
Po lekkim schłodzeniu wlej do naszych form i wyślij na zimno do zestalenia.
Krok 8:
Opcjonalnie udekoruj cukrem pudrem lub lepiej posyp startą czekoladą
Krok 9:
Lub w kawałkach (w dotyku).
Krok 10:
Smacznego!
zamiast kakao możesz wziąć 120 gr. gorzkiej czekolady. Rozbijamy czarną czekoladę na kawałki i łączymy z mlekiem. Mieszaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści, aż uzyskasz masę o jednolitym kolorze. Następnie dodaj rozcieńczoną żelatynę, intensywnie mieszając. W formy i na zimno.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g