galaretka z kakao w proszku czekolada

Jak szybko i gustownie zadowolić swoich bliskich. Zdecydowanie: czekolada! Przygotowuje się szybko i z miłością. Minimum składników, minimum czasu i wynik na twarzy:) wszyscy są zadowoleni i uśmiechnięci, ponieważ nie każdy oprze się pokusie zwanej czekoladą. A jeśli jesteś fanem eksperymentowania, spodoba ci się dodanie smaku do swojego deseru: cynamonu,wanilii lub anyżu dla nastroju i zdrowia.
WalentynkiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 7 g
tłuszcze 14 % 4 g
węglowodany 62 % 18 g
137 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Żelatynę rozcieńczyć w wodzie, pozostawić do spęcznienia przez 20 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej mleko do rondla i podpal.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj 2 łyżki cukru, zagotuj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dla bogatego smaku bierzemy 4 stół.L. kakao, wymieszaj z cukrem i wlej do wrzącego mleka przy ciągłym mieszaniu. Dla amatorów możesz dodać przyprawy: cynamon, wanilię lub anyż do wyboru. Gotujemy dosłownie przez kilka minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozpuszczamy żelatynę w łaźni wodnej przy ciągłym mieszaniu. Stopniowo wlewaj do gotowego kakao, dokładnie mieszając.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po lekkim schłodzeniu wlej do naszych form i wyślij na zimno do zestalenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Opcjonalnie udekoruj cukrem pudrem lub lepiej posyp startą czekoladą

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Lub w kawałkach (w dotyku).

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego!

zamiast kakao możesz wziąć 120 gr. gorzkiej czekolady. Rozbijamy czarną czekoladę na kawałki i łączymy z mlekiem. Mieszaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści, aż uzyskasz masę o jednolitym kolorze. Następnie dodaj rozcieńczoną żelatynę, intensywnie mieszając. W formy i na zimno.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy