galaretka z borówki brusznicy

fantazyjna i zdrowa galaretka. Lepiej zrobić w porcjach. . Taką galaretkę można zrobić z żurawiny, zwiększając ilość cukru do 150 g.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 89 % 17 g
76 kcal
IG: 13 / 0 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 8 h 20 min

1. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody.
2. Borówki brusznicy umyć, osuszyć i rozgnieść. Odcedź sok.
3. Wyciśnięte jagody zalać 500 ml wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut. Odcedź bulion przez gazę lub drobne sito.
4. Dodaj cukier do wywaru i ponownie zagotuj.
5. Zdejmij z ognia, wlej sok z borówki brusznicy, dodaj żelatynę. Mieszaj, aż żelatyna się rozpuści.
6. Wlać galaretkę do foremek, wstawić do lodówki na 8 godzin, aż całkowicie stwardnieje.
7. Gotowy deser ostrożnie wyjmij z foremek, połóż na talerzu, posyp posiekanymi pistacjami, udekoruj miętą i jagodami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Borówka brusznica - 43   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy