galaretka z borówki brusznicy
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
1. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody.
2. Borówki brusznicy umyć, osuszyć i rozgnieść. Odcedź sok.
3. Wyciśnięte jagody zalać 500 ml wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut. Odcedź bulion przez gazę lub drobne sito.
4. Dodaj cukier do wywaru i ponownie zagotuj.
5. Zdejmij z ognia, wlej sok z borówki brusznicy, dodaj żelatynę. Mieszaj, aż żelatyna się rozpuści.
6. Wlać galaretkę do foremek, wstawić do lodówki na 8 godzin, aż całkowicie stwardnieje.
7. Gotowy deser ostrożnie wyjmij z foremek, połóż na talerzu, posyp posiekanymi pistacjami, udekoruj miętą i jagodami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Borówka brusznica - 43 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g