galaretka szampana z owocami i jagodami

jasna i świąteczna galaretka! Bardzo smaczny i oryginalny deser! Jeśli nie wiesz, jak zaskoczyć bliskich i gości przy świątecznym stole, przygotuj galaretkę szampańską z owocami i jagodami. Zarówno owoce, jak i jagody można wziąć absolutnie dowolne według własnego gustu. Ponadto mogą być nie tylko świeże, ale także w puszkach. Taki deser można przygotować w dni powszednie-poprawa nastroju jest gwarantowana!
ReinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 92 % 11 g
61 kcal
IG: 55 / 45 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 11 h 15 min

1. Wlej niewielką ilość szampana do rondla, namocz w nim żelatynę na godzinę. Jeśli żelatyna jest arkuszowa, najpierw ją pokrój. Ogólnie rzecz biorąc, skup się na instrukcjach producenta żelatyny - Weź tyle, ile jest zalecane dla danej objętości płynu.
2. Obierz banany i kiwi. Pokrój banany w plasterki, kiwi na średnie kawałki . Staraj się, aby kawałki były równe - w ten sposób deser będzie piękniejszy.
3. Jabłka umyć, obrać, usunąć rdzenie, pokroić w kostkę - tak samo jak kostki kiwi.
4. Pokrój winogrona na połówki, usuń porzeczki z gałązek, ściśnij ogony truskawek i pokrój jagody na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości).
5. Umieść warstwy w szklanych salaterkach lub wazonach: truskawki, następnie kiwi, jabłka, banany, winogrona, wlej porzeczki na wierzch.
6. Umieść rondel z żelatyną na kuchence-na wolnym ogniu. Podgrzej, mieszając. Konieczne jest, aby cała żelatyna się rozpuściła, a ciecz stała się jednorodna, ale nie trzeba doprowadzać zawartości rondla do wrzenia.
7. Zdejmij pojemnik z ognia, wlej pozostały szampan, wszystko wymieszaj.
8. Wlać powstały płyn do salaterki z owocami i jagodami, dodając szampana z żelatyną do góry, aby wszystkie kawałki owoców były nim pokryte.
9. Włóż galaretkę do lodówki na 3-4 godziny, ale lepiej na noc.
10. Czas minął - wyjmij salaterki z galaretką, zanurz każdą w filiżance gorącej wody na kilka sekund, a następnie odwróć na szeroki, piękny talerz.

galaretka z owocami i jagodami jest gotowa!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Winogrona - 65   kcal/100g
  • Kiwi - 48   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Szampan wytrawny - 64   kcal/100g
  • Szampan jest półsłodki - 88   kcal/100g
  • Szampan półwytrawny - 78   kcal/100g
  • Szampan - 78   kcal/100g
  • Porzeczka czerwona - 39   kcal/100g

Podobne przepisy