skład / składniki
metoda gotowania
1. Wlej niewielką ilość szampana do rondla, namocz w nim żelatynę na godzinę. Jeśli żelatyna jest arkuszowa, najpierw ją pokrój. Ogólnie rzecz biorąc, skup się na instrukcjach producenta żelatyny - Weź tyle, ile jest zalecane dla danej objętości płynu.
2. Obierz banany i kiwi. Pokrój banany w plasterki, kiwi na średnie kawałki . Staraj się, aby kawałki były równe - w ten sposób deser będzie piękniejszy.
3. Jabłka umyć, obrać, usunąć rdzenie, pokroić w kostkę - tak samo jak kostki kiwi.
4. Pokrój winogrona na połówki, usuń porzeczki z gałązek, ściśnij ogony truskawek i pokrój jagody na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości).
5. Umieść warstwy w szklanych salaterkach lub wazonach: truskawki, następnie kiwi, jabłka, banany, winogrona, wlej porzeczki na wierzch.
6. Umieść rondel z żelatyną na kuchence-na wolnym ogniu. Podgrzej, mieszając. Konieczne jest, aby cała żelatyna się rozpuściła, a ciecz stała się jednorodna, ale nie trzeba doprowadzać zawartości rondla do wrzenia.
7. Zdejmij pojemnik z ognia, wlej pozostały szampan, wszystko wymieszaj.
8. Wlać powstały płyn do salaterki z owocami i jagodami, dodając szampana z żelatyną do góry, aby wszystkie kawałki owoców były nim pokryte.
9. Włóż galaretkę do lodówki na 3-4 godziny, ale lepiej na noc.
10. Czas minął - wyjmij salaterki z galaretką, zanurz każdą w filiżance gorącej wody na kilka sekund, a następnie odwróć na szeroki, piękny talerz.
galaretka z owocami i jagodami jest gotowa!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Winogrona - 65 kcal/100g
- Kiwi - 48 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Szampan wytrawny - 64 kcal/100g
- Szampan jest półsłodki - 88 kcal/100g
- Szampan półwytrawny - 78 kcal/100g
- Szampan - 78 kcal/100g
- Porzeczka czerwona - 39 kcal/100g