galaretka z melona
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Dokładnie umyj melon pod bieżącą wodą, osusz, pokrój na pół, usuń nasiona. Za pomocą łyżki stołowej oczyść całą miazgę, aby uzyskać "miskę" z melona.
2. Oddziel sok z uzyskanej miazgi, w tym celu rozprowadź miazgę na sicie, zmiel łyżką. Nie dostaniesz dużo soku, około 80-90 mililitrów.
3. Łączymy sok z wodą, wlewamy do rondla, wysyłamy do ognia, podgrzewamy do ciepłego stanu, delikatnie Wprowadzamy żelatynę, ciągle mieszając.
4. Żelatyna powinna całkowicie się rozpuścić, więc mieszaj, aż w cieczy nie pozostanie ani jedna grudka.
5. Wlej galaretkę do przygotowanych połówek melona, Wyślij do lodówki na 2 godziny.
6. Zetrzyj czekoladę, posyp gotowym deserem.
tak pięknie, apetycznie i pysznie wygląda galaretka! Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Melon"kantalupa" - 19 kcal/100g
- Melon"kołchoźnica" - 28 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Czekolada mleczna - 550 kcal/100g
- Sok z melona - 15 kcal/100g