galaretka z melona

fantazyjna porcja ulubionego deseru! Goście będą zachwyceni! Galaretka z melona to jasny deser, który można podawać w bardzo nietypowy sposób. Aby to zrobić, potrzebujesz bardzo małego melona, powinien zmieścić się dosłownie w dwóch dłoniach. Jeśli weźmiesz większy owoc, proporcje składników również muszą zostać zwiększone.
MerlisanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 2 g
tłuszcze 9 % 1 g
węglowodany 73 % 8 g
43 kcal
IG: 13 / 75 / 13

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

1. Dokładnie umyj melon pod bieżącą wodą, osusz, pokrój na pół, usuń nasiona. Za pomocą łyżki stołowej oczyść całą miazgę, aby uzyskać "miskę" z melona.

2. Oddziel sok z uzyskanej miazgi, w tym celu rozprowadź miazgę na sicie, zmiel łyżką. Nie dostaniesz dużo soku, około 80-90 mililitrów.

3. Łączymy sok z wodą, wlewamy do rondla, wysyłamy do ognia, podgrzewamy do ciepłego stanu, delikatnie Wprowadzamy żelatynę, ciągle mieszając.

4. Żelatyna powinna całkowicie się rozpuścić, więc mieszaj, aż w cieczy nie pozostanie ani jedna grudka.

5. Wlej galaretkę do przygotowanych połówek melona, Wyślij do lodówki na 2 godziny.

6. Zetrzyj czekoladę, posyp gotowym deserem.

tak pięknie, apetycznie i pysznie wygląda galaretka! Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Melon"kantalupa" - 19   kcal/100g
  • Melon"kołchoźnica" - 28   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Czekolada mleczna - 550   kcal/100g
  • Sok z melona - 15   kcal/100g

Podobne przepisy