galaretka wiśniowa na wodzie z żelatyną
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Wiśnie można przyjmować zarówno świeże, jak i mrożone.
Krok 2:
Włóż jagody do rondla, wlej 500 mililitrów wody. Podpalamy.
Krok 3:
Zasypiamy cukier i gotujemy kompot.
Krok 4:
Musisz zagotować wiśnie, po ugotowaniu gotuj przez 5 minut i zdejmij z ognia. Pozwól kompotowi trochę zaparzyć, pozwól jagodom osią się na dnie.
Krok 5:
Następnie odcedź kompot wiśniowy.
Krok 6:
Żelatynę (mam instant) wlej do miski i wlej 100 ml wody. Rozpuść go w łaźni wodnej.
Krok 7:
Wlej żelatynę do odcedzonego kompotu.
Krok 8:
Wszystko wymieszaj. Galaretka jest gotowa! Pozostaje tylko wlać do foremek do porcji)
Krok 9:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g