galaretka mleczna z agarem agarowym

niesamowicie pyszny i wyrafinowany deser na słodycze! Galaretka mleczna z agarem-agarem-przygotowanie jest proste, okazuje się smaczne, piękne i niezwykłe! Możesz podać taką ucztę swoim bliskim w upalny dzień (dzieci będą szczególnie mile widziane i wdzięczne), a na stole postawić gości, którzy z pewnością docenią świeży i chłodny smak deseru. Możesz udekorować deser, jak chcesz-orzechy , jagody, kawałki owoców, startą czekoladę, kakao.
MusyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 3 g
tłuszcze 24 % 4 g
węglowodany 59 % 10 g
86 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

Czas gotowania: 4 h 40 min

1. Wlej wskazaną ilość agaru do rondla, po czym spłucz i napełnij wodą. Pozostaw agar w tej formie na 5 minut. Możesz po prostu postępować zgodnie z instrukcjami umieszczonymi na opakowaniu agar-agar.

2. Bierzemy kolejny rondel, do którego wlewamy mleko. Stawiamy go na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia, a następnie usuwamy z pieca. Wlej mleko skondensowane do mleka, wszystko dokładnie wymieszaj. Na tym etapie ważne jest, aby spróbować mieszanki mlecznej. W razie potrzeby regulujemy słodycz, dodając więcej skondensowanego mleka. Wszystko dobrze przeszkadzamy.

3. Następnie umieść rondel z agarem agarowym na wolnym ogniu, podgrzej, mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia i jednorodności. Podczas wyjmowania tej patelni z pieca i powrotu mieszanki mleka do ognia. Mieszaj, podgrzewaj przez 2 minuty, nie doprowadzając do wrzenia, a następnie zdejmij patelnię z ognia.

4. Na tym etapie przefiltruj powstałą masę przez sito, a następnie wlej do foremek (miski, sakanchiki). Czekamy, aż mieszanina całkowicie ostygnie, a następnie wyjmujemy kubki z przyszłą galaretką mleczną do lodówki. Czekamy 3-4 godziny, po czym dekorujemy galaretkę do smaku i podajemy do stołu.

możesz udekorować galaretkę, jak chcesz - posiekane orzechy (możesz karmelizować), startą czekoladę, jagody, możesz polać ją dowolną polewą. Ogólnie rzecz biorąc, w tej kwestii musisz skupić się na własnej wyobraźni i preferencjach. Taki deser, szczególnie pięknie udekorowany, można podawać nawet na świątecznym stole. Będzie wyglądać oryginalnie i odpowiednio i na pewno zachwyci gości.

jednak taki deser można przygotować w najzwyklejszy dzień dla swoich bliskich, jeśli chcesz ich zadowolić. Przysmak cieszy się szczególną miłością u dzieci i może służyć jako alternatywa dla lodów sklepowych.

udane eksperymenty kulinarne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Agar-agar - 301   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy