skład / składniki
metoda gotowania
1. Wlej wskazaną ilość agaru do rondla, po czym spłucz i napełnij wodą. Pozostaw agar w tej formie na 5 minut. Możesz po prostu postępować zgodnie z instrukcjami umieszczonymi na opakowaniu agar-agar.
2. Bierzemy kolejny rondel, do którego wlewamy mleko. Stawiamy go na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia, a następnie usuwamy z pieca. Wlej mleko skondensowane do mleka, wszystko dokładnie wymieszaj. Na tym etapie ważne jest, aby spróbować mieszanki mlecznej. W razie potrzeby regulujemy słodycz, dodając więcej skondensowanego mleka. Wszystko dobrze przeszkadzamy.
3. Następnie umieść rondel z agarem agarowym na wolnym ogniu, podgrzej, mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia i jednorodności. Podczas wyjmowania tej patelni z pieca i powrotu mieszanki mleka do ognia. Mieszaj, podgrzewaj przez 2 minuty, nie doprowadzając do wrzenia, a następnie zdejmij patelnię z ognia.
4. Na tym etapie przefiltruj powstałą masę przez sito, a następnie wlej do foremek (miski, sakanchiki). Czekamy, aż mieszanina całkowicie ostygnie, a następnie wyjmujemy kubki z przyszłą galaretką mleczną do lodówki. Czekamy 3-4 godziny, po czym dekorujemy galaretkę do smaku i podajemy do stołu.
możesz udekorować galaretkę, jak chcesz - posiekane orzechy (możesz karmelizować), startą czekoladę, jagody, możesz polać ją dowolną polewą. Ogólnie rzecz biorąc, w tej kwestii musisz skupić się na własnej wyobraźni i preferencjach. Taki deser, szczególnie pięknie udekorowany, można podawać nawet na świątecznym stole. Będzie wyglądać oryginalnie i odpowiednio i na pewno zachwyci gości.
jednak taki deser można przygotować w najzwyklejszy dzień dla swoich bliskich, jeśli chcesz ich zadowolić. Przysmak cieszy się szczególną miłością u dzieci i może służyć jako alternatywa dla lodów sklepowych.
udane eksperymenty kulinarne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Agar-agar - 301 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g