skład / składniki
metoda gotowania
najpierw zajmijmy się żelatyną. W tym celu lekko podgrzej określoną ilość wody. Nie jest konieczne, aby było gorąco-potrzebujesz tylko ciepła.
wlej mleko do małego rondla i ustaw go na minimalnym ogniu. Podgrzewamy mleko, doprowadzamy prawie do wrzenia ,ale nie gotujemy (to znaczy mleko należy wziąć pasteryzowane).
podczas podgrzewania mleka rozbijamy ciemną czekoladę na małe kawałki. Możesz jednak wziąć dowolną czekoladę-białą, mleczną, ciemną, a nawet gorzką. W tej kwestii skupiamy się na osobistych preferencjach. Wkładamy kawałki czekolady do odpowiedniego pojemnika i napełniamy ją trzecią podgrzanego mleka. Wybór pojemnika zależy od tego, w jaki sposób stopimy czekoladę i musimy to zrobić. Jeśli w kuchence mikrofalowej, wybierz odpowiednie naczynia do tej techniki. Jeśli w łaźni wodnej bierzemy odpowiednie do tego pojemniki. Ogólnie rozpuszczamy czekoladę, mieszając ją z mlekiem.
następnie wlej gorące mleko do spuchniętej żelatyny (wystarczy 100 ml), umieść pojemnik na minimalnym ogniu i podgrzej, nie doprowadzając do wrzenia i stale mieszając, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Następnie przefiltruj mieszaninę przez sito na wypadek, gdyby nie cała żelatyna się rozpuściła i pozostały grudki. Podziel mieszaninę na trzy części.
wlej jedną część mieszanki żelatynowej do pojemnika na czekoladę, dobrze wymieszaj. Resztę żelatyny wlej do pozostałego podgrzanego mleka, wlej tam cukier. Na tym etapie gotowania warto spróbować mieszanki, aby nie przesadzić z granulowanym cukrem.
przygotuj formy i wlej mieszankę czekolady i mleka warstwami. Robimy to w ten sposób... Najpierw wlej mieszankę czekoladową i włóż foremki do lodówki na 25 minut. Po wyjęciu foremek i zalaniu warstwy mleka, wszystko ponownie wkładamy do lodówki na 25 minut. Następnie ponownie wlej warstwę czekolady. Możesz wlać warstwy w innej kolejności lub zrobić więcej galaretki czekoladowej w jednej formie, aw drugiej mlecznej.
gdy galaretka stwardnieje, wyjmij ją z foremek, umieszczając je na kilka sekund w gorącej wodzie. Możesz zostawić galaretkę w kubkach. Dekorujemy według własnego gustu i podajemy galaretkę do stołu.
gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g