galaretka winogronowa z jogurtem

galaretka winogronowa to deser o niskiej zawartości węglowodanów na słodycze. Od dzieciństwa uwielbiam różne galaretki. Przepis na półprzezroczystą galaretkę z winogron od dawna chciałem przygotować - wygląda bardzo imponująco. I smak był niezrównany. Umiarkowanie słodki, lekki i orzeźwiający. Rozcieńczyłem sok winogronowy wodą, aby zmniejszyć słodycz i zwiększyć przezroczystość warstwy winogron (100 ml wody, 200 ml soku).
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 8 g
tłuszcze 5 % 1 g
węglowodany 55 % 11 g
82 kcal
IG: 75 / 17 / 8

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Warstwa winogron.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Winogrona dobrze umyj, osusz. Ułóż jagody w miseczkach lub szklankach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Żelatynę zalać 150 ml soku winogronowego i pozostawić do spęcznienia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podgrzej spęcznioną żelatynę, aż całkowicie się rozpuści, ale nie doprowadzaj do wrzenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej pozostały sok winogronowy i wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej winogrona do mieszanki żelatyny winogronowej i wstaw do lodówki, aż sok całkowicie stwardnieje.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Warstwa jogurtu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połącz jogurt o temperaturze pokojowej z cukrem i cukrem waniliowym. Mieszaj i odstaw, aż cukier całkowicie się rozpuści.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Żelatynę zalać wodą i pozostawić do spęcznienia. Następnie podgrzej żelatynę, aż się rozpuści.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej żelatynę do jogurtu i szybko wymieszaj, aby nie było grudek.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej masę jogurtową na utwardzoną warstwę winogron. Wstaw deser na kolejną 1 godzinę do lodówki. Przed podaniem udekoruj deser winogronami i miętą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal / 100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Winogrona - 65   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Sok winogronowy - 54   kcal/100g

Podobne przepisy