mleczna galaretka kawowa

pyszny deser dla dorosłych, który jest łatwy do zrobienia! Mleczna galaretka kawowa jest idealna na przyjazne przyjęcia i spotkania. To pyszny deser dla dorosłych, zwłaszcza gdy za oknem jest ciepły sezon. Świeży, chłodny, o bogatym smaku. Miłośnicy kawy z pewnością docenią zarówno sam przysmak, jak i jego prezentację.
sonaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 13 g
tłuszcze 11 % 3 g
węglowodany 41 % 11 g
123 kcal
IG: 18 / 0 / 82

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

przygotowanie takiego deseru jest niezwykle proste! I dość szybko. Potrzebujemy tylko kilku składników, które są zwykle dostępne w każdej kuchni. Taki przysmak można przygotować, jeśli spodziewają się goście. Na spotkania w przyjaznym towarzystwie lepiej nie wymyślić deseru, zwłaszcza jeśli za oknem jest ciepły sezon.

jak więc przygotować ten niezwykły, pyszny i piękny deser? Przede wszystkim wlej określoną ilość żelatyny, podzieloną na pół, do dwóch misek. Następnie wlej żelatynę do pierwszej miski z połową kawy i powinna być świeżo parzona i gorąca. Jeśli w osobistych preferencjach kawa rozpuszczalna, możesz jej użyć. W złodziejskiej misce dodaj gorące mleko do żelatyny - również połowę. Pozostaw żelatynę do pęcznienia.

dodaj połowę cukru do pozostałej kawy, którą należy wlać do rondla. Wszystko dobrze wymieszaj, aż kryształy cukru całkowicie się rozpuszczą i smakują. Dodaj więcej lub mniej cukru.

następnie wlej żelatynową mieszankę kawy do słodkiej kawy i umieść garnek na umiarkowanym ogniu. Ogrzewamy mieszaninę, ciągle mieszając, aż cała żelatyna się rozpuści. NIE WOLNO gotować.

robimy również z mieszanką żelatyny i mleka-dodajemy do niej mleko, wlewamy wszystko do rondla i podgrzewamy mieszając, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Nie gotujemy.

wlej mieszankę mleka do porcji małych kubków lub misek (lepiej, jeśli są szklane, aby warstwy były wyraźnie widoczne). Chłodzimy i wysyłamy kubki do lodówki, aż stwardnieją.

następnie wlej mieszankę kawy na wierzch i ponownie włóż do lodówki. Robimy to jeszcze kilka razy, zmieniając warstwy.Wkładamy galaretkę do lodówki, a po całkowitym zestaleniu dekorujemy i podajemy do stołu.

deser dobrze trzyma się w lodówce przez kilka dni.

smacznego i ciepłych przyjaznych spotkań!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Kawa naturalna, mielona - 201   kcal/100g
  • Kawa - 94   kcal/100g

Podobne przepisy