skład / składniki
metoda gotowania
przygotowanie takiego deseru jest niezwykle proste! I dość szybko. Potrzebujemy tylko kilku składników, które są zwykle dostępne w każdej kuchni. Taki przysmak można przygotować, jeśli spodziewają się goście. Na spotkania w przyjaznym towarzystwie lepiej nie wymyślić deseru, zwłaszcza jeśli za oknem jest ciepły sezon.
jak więc przygotować ten niezwykły, pyszny i piękny deser? Przede wszystkim wlej określoną ilość żelatyny, podzieloną na pół, do dwóch misek. Następnie wlej żelatynę do pierwszej miski z połową kawy i powinna być świeżo parzona i gorąca. Jeśli w osobistych preferencjach kawa rozpuszczalna, możesz jej użyć. W złodziejskiej misce dodaj gorące mleko do żelatyny - również połowę. Pozostaw żelatynę do pęcznienia.
dodaj połowę cukru do pozostałej kawy, którą należy wlać do rondla. Wszystko dobrze wymieszaj, aż kryształy cukru całkowicie się rozpuszczą i smakują. Dodaj więcej lub mniej cukru.
następnie wlej żelatynową mieszankę kawy do słodkiej kawy i umieść garnek na umiarkowanym ogniu. Ogrzewamy mieszaninę, ciągle mieszając, aż cała żelatyna się rozpuści. NIE WOLNO gotować.
robimy również z mieszanką żelatyny i mleka-dodajemy do niej mleko, wlewamy wszystko do rondla i podgrzewamy mieszając, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Nie gotujemy.
wlej mieszankę mleka do porcji małych kubków lub misek (lepiej, jeśli są szklane, aby warstwy były wyraźnie widoczne). Chłodzimy i wysyłamy kubki do lodówki, aż stwardnieją.
następnie wlej mieszankę kawy na wierzch i ponownie włóż do lodówki. Robimy to jeszcze kilka razy, zmieniając warstwy.Wkładamy galaretkę do lodówki, a po całkowitym zestaleniu dekorujemy i podajemy do stołu.
deser dobrze trzyma się w lodówce przez kilka dni.
smacznego i ciepłych przyjaznych spotkań!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Kawa naturalna, mielona - 201 kcal/100g
- Kawa - 94 kcal/100g