maślane bułeczki z dżemem w piekarniku

Przygotuj puszyste bułeczki na herbatę lub kawę! Maślane bułeczki z dżemem pieczone w piekarniku to prawdziwa uczta! Ciasto jest porowate, miękkie i rozpływa się w ustach. Lukier migdałowy nadaje wypiekom elegancki wygląd i nie natrętny smak. Lepiej wybrać gęsty dżem. Może to być dżem porzeczkowy, truskawkowy, malinowy, jabłkowy - dowolny smak. Ciasto maślane na suchych drożdżach nie jest kapryśne, miękkie, elastyczne, nie przykleja się do rąk.
VendettaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 11 % 7 g
węglowodany 78 % 50 g
286 kcal
IG: 4 / 0 / 96

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 20 min

1. Rozbij jajko na miskę, zmiel widelcem na jednorodną masę.

2. Rozłóż masło na patelni, wlej cukier tutaj. Wysyłamy patelnię na małym ogniu, podgrzewamy, aż masło się rozpuści, a cukier się rozpuści.

3. Wlej mleko do stopionej masy, wymieszaj. Zdejmij z ognia, ostudź do ciepłego stanu.

4. Wlej mąkę do dużej miski, w której zagniatamy ciasto (zostawiamy 100 gramów). Tutaj wlej sól, wanilię, cynamon i suche szybko działające drożdże.

5. Łączymy suche składniki z ciepłą masą, tutaj również dodajemy jajko. Mieszaj drewnianą łyżką, aż ciasto się połączy.

6. Posyp powierzchnię roboczą mąką. W częściach dodajemy pozostałe 100 gramów mąki do ciasta, rozprowadzamy ją na powierzchni roboczej, nadal ugniatamy ciasto rękami.

7. Ugniataj przez 10 minut. Po upływie określonego czasu ciasto powinno być gładkie i elastyczne.

8. Włóż ciasto do miski, przykryj ręcznikiem. Pozostaw w ciepłym miejscu na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

9. Po upływie określonego czasu dzielimy ciasto na 12 identycznych kawałków. Zwiń każdy kawałek w kulkę, rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem.

10. Na środku każdego przedmiotu palcem wykonujemy małe wgłębienie. Następnie wypełnij wgłębienie dżemem. Przykryj puste miejsca arkuszem pergaminu, pozostaw w ciepłym miejscu na 20 minut. W tym czasie bułki nadal będą rosły.

11. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni, Usuń górny arkusz pergaminu (którym przykryto bułki). Wysyłamy blachę do piekarnika na 10-15 minut. Bułeczki staną się złote.

12. Przygotuj lukier. Wlej cukier puder do miski, dodaj tutaj ekstrakt migdałowy i wlej mleko. Mieszaj, aż będzie gładka. Glazura nie powinna być płynna,ale kremowa. Jeśli okaże się zbyt gęsty, możesz dodać trochę więcej mleka.

polej lukrem bułki i podawaj. Poczęstuj się zdrowo!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g
  • Ekstrakt z migdałów - 0   kcal/100g

Podobne przepisy