skład / składniki
metoda gotowania
1. Rozbij jajko na miskę, zmiel widelcem na jednorodną masę.
2. Rozłóż masło na patelni, wlej cukier tutaj. Wysyłamy patelnię na małym ogniu, podgrzewamy, aż masło się rozpuści, a cukier się rozpuści.
3. Wlej mleko do stopionej masy, wymieszaj. Zdejmij z ognia, ostudź do ciepłego stanu.
4. Wlej mąkę do dużej miski, w której zagniatamy ciasto (zostawiamy 100 gramów). Tutaj wlej sól, wanilię, cynamon i suche szybko działające drożdże.
5. Łączymy suche składniki z ciepłą masą, tutaj również dodajemy jajko. Mieszaj drewnianą łyżką, aż ciasto się połączy.
6. Posyp powierzchnię roboczą mąką. W częściach dodajemy pozostałe 100 gramów mąki do ciasta, rozprowadzamy ją na powierzchni roboczej, nadal ugniatamy ciasto rękami.
7. Ugniataj przez 10 minut. Po upływie określonego czasu ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
8. Włóż ciasto do miski, przykryj ręcznikiem. Pozostaw w ciepłym miejscu na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
9. Po upływie określonego czasu dzielimy ciasto na 12 identycznych kawałków. Zwiń każdy kawałek w kulkę, rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem.
10. Na środku każdego przedmiotu palcem wykonujemy małe wgłębienie. Następnie wypełnij wgłębienie dżemem. Przykryj puste miejsca arkuszem pergaminu, pozostaw w ciepłym miejscu na 20 minut. W tym czasie bułki nadal będą rosły.
11. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni, Usuń górny arkusz pergaminu (którym przykryto bułki). Wysyłamy blachę do piekarnika na 10-15 minut. Bułeczki staną się złote.
12. Przygotuj lukier. Wlej cukier puder do miski, dodaj tutaj ekstrakt migdałowy i wlej mleko. Mieszaj, aż będzie gładka. Glazura nie powinna być płynna,ale kremowa. Jeśli okaże się zbyt gęsty, możesz dodać trochę więcej mleka.
polej lukrem bułki i podawaj. Poczęstuj się zdrowo!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g
- Ekstrakt z migdałów - 0 kcal/100g