Ryba maślana w piekarniku

Przygotuj zdrowy obiad w piekarniku dla swojej rodziny! Ryba maślana w piekarniku jest bardzo aromatyczna i soczysta. Tradycyjnie zaleca się spożywanie tłustych ryb z warzywami. W tym przepisie połączenie składników zostało doprowadzone do perfekcji. Pieczone warzywa dają soki, wszystko jest tak smaczne, że nie można się oderwać! Jeśli chodzi o olej roślinny, idealna jest oliwka i sezam. Również o przyprawach: w przepisie nie ma ich wiele, ale jeśli chcesz, możesz dodać swoje ulubione przyprawy i zioła. To danie z pewnością spodoba się wszystkim członkom rodziny!
AnuszkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 9 g
tłuszcze 43 % 9 g
węglowodany 14 % 3 g
125 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

1. Ryby myjemy pod bieżącą wodą, suszymy ręcznikami papierowymi. Następnie odcinamy głowę, wykonujemy głębokie nacięcia wzdłuż grzbietu i brzucha. Oczyść wnętrze. Tuszę kroimy wzdłuż na dwie części. Ostrożnie oddziel grzbiet i usuń kości.

2. Wlej olej roślinny do małego rondla, wyślij na powolny ogień. Obierz czosnek, pokrój w małe kostki. Smaż czosnek, aż zacznie pachnieć, zdejmij patelnię z ognia.

3. Wlej świeżo wyciśnięty sok z cytryny do oleju z czosnkiem, wymieszaj. Niech ostygnie.

4. Umyj kolendrę, drobno posiekaj, włóż do sosu czosnkowo-cytrynowego. Tutaj dodajemy trochę soli i pieprzu.

5. Papryczki chili oczyszczamy z nasion, kroimy w drobną kostkę. Dodaj chili do sosu, wymieszaj.

6. Cukinię myjemy, kroimy w długie, cienkie paski. Obieramy marchewki, myjemy. Kroimy dokładnie tak jak cukinię.

7. Wytnij dwa kwadraty pergaminu. Umieść paluszki warzywne na środku każdego kawałka pergaminu. Połóż połowę tuszy tłustej ryby na warzywach.

8. Podlewaj ryby i warzywa przygotowanym wcześniej sosem. Posyp odrobiną soli i pieprzu. Na tym etapie danie można uzupełnić innymi przyprawami do smaku.

9. Zawartość pergaminu pakujemy kopertą. Umieść uzgodnienia pergaminu na dużej blasze do pieczenia.

10. Wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec przez 15-20 minut do miękkości.

11. Ostrożnie przenieś paczki na talerz i podawaj. Zapach jest doskonały!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Cukinia - 16   kcal/100g
  • Ryba maślana - 112   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy