skład / składniki
metoda gotowania
1. Ryby myjemy pod bieżącą wodą, suszymy ręcznikami papierowymi. Następnie odcinamy głowę, wykonujemy głębokie nacięcia wzdłuż grzbietu i brzucha. Oczyść wnętrze. Tuszę kroimy wzdłuż na dwie części. Ostrożnie oddziel grzbiet i usuń kości.
2. Wlej olej roślinny do małego rondla, wyślij na powolny ogień. Obierz czosnek, pokrój w małe kostki. Smaż czosnek, aż zacznie pachnieć, zdejmij patelnię z ognia.
3. Wlej świeżo wyciśnięty sok z cytryny do oleju z czosnkiem, wymieszaj. Niech ostygnie.
4. Umyj kolendrę, drobno posiekaj, włóż do sosu czosnkowo-cytrynowego. Tutaj dodajemy trochę soli i pieprzu.
5. Papryczki chili oczyszczamy z nasion, kroimy w drobną kostkę. Dodaj chili do sosu, wymieszaj.
6. Cukinię myjemy, kroimy w długie, cienkie paski. Obieramy marchewki, myjemy. Kroimy dokładnie tak jak cukinię.
7. Wytnij dwa kwadraty pergaminu. Umieść paluszki warzywne na środku każdego kawałka pergaminu. Połóż połowę tuszy tłustej ryby na warzywach.
8. Podlewaj ryby i warzywa przygotowanym wcześniej sosem. Posyp odrobiną soli i pieprzu. Na tym etapie danie można uzupełnić innymi przyprawami do smaku.
9. Zawartość pergaminu pakujemy kopertą. Umieść uzgodnienia pergaminu na dużej blasze do pieczenia.
10. Wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec przez 15-20 minut do miękkości.
11. Ostrożnie przenieś paczki na talerz i podawaj. Zapach jest doskonały!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Cukinia - 16 kcal/100g
- Ryba maślana - 112 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g