skład / składniki
metoda gotowania
zaczniemy gotować to niesamowite danie, ustawiając piekarnik do 190 stopni Celsjusza. dopóki się rozgrzeje, nie będziemy tracić czasu.
więc przygotuj składniki:
- obierz ząbki czosnku z łuski, pokrój je cienko na talerze (każdy ząbek na około sześć podłużnych płytek), przenieś do małej ceramicznej lub szklanej miski;
- umyj liście laurowe, wysusz je, jeden z nich rozerwij na kilka części;
- umyj i osusz gałązki tymianku serwetkami.
zaczynamy gotować:
1. Wlej trochę wody do kadzi, dosłownie pół szklanki, zagotuj. Następnie wlej wrzącą wodę na talerze czosnku i natychmiast spuść wodę. Możesz obejść się bez kadzi i po prostu użyć czajnika.
2. Wyjmij ser brie z pudełka, a następnie wyłóż pudełko arkuszem pergaminu i odłóż ser. Jeśli twojego sera nie było w pudełku, Po prostu wyłóż pergaminem odpowiedni rozmiar i włóż do niego Brie.
3. Za pomocą małego noża wykonujemy nacięcia w serze od góry do dołu - osiem sztuk. W tych nacięciach wkładamy ząbki czosnku.Czubkiem noża pchamy je głębiej, ale nie do samego dna.
4. W głowie sera wykonujemy kolejne nacięcia od góry do dołu w ilości sześciu sztuk. Po wylaniu białego wina na powierzchnię sera.
5. Na ser kładziemy Pozostałe talerze czosnku, rozdarty liść laurowy, całe liście laurowe, gałązki tymianku, które można pozostawić w całości lub rozerwać na kilka części. Pozostawione w całości będą wyglądać bardziej estetycznie na gotowym naczyniu. Posyp ser świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
6. Przykryj ser folią i włóż do piekarnika, który miał czas na rozgrzanie do pożądanej temperatury na 25 minut. W tym czasie ser powinien mieć czas na stopienie.
natychmiast podawaj pieczony ser na stole. Doskonale komponuje się z gotowanymi młodymi ziemniakami i świeżymi ziołami, a także kromkami tostowego chleba.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ser "RAM Brie" - 336 kcal/100g