sernik twarogowy w piekarniku

niesamowicie pyszny, aromatyczny i delikatny deser na herbatę! "Fuj, twarożek!"niektórzy ludzie wykrzykną po przeczytaniu nazwy przepisu. Ale nie powinieneś przechodzić obok tego przepisu i deseru do pieczenia, nawet dla tych, którzy w ogóle nie lubią twarogu. Ten pyszny deser z niesamowitym aromatem wanilii, delikatnym i słodkim nadzieniem oraz chrupiącą skórką - ciasto nie pozostawi nikogo obojętnym. Specyficzny smak twarogu w ogóle nie jest odczuwalny, ale pyszny i delikatny krem twarogowy żadne inne nadzienie nie jest w stanie go zastąpić.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 33 % 21 g
węglowodany 56 % 35 g
355 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotowanie składników. Nie możesz odejść od klasycznego przepisu na sernik i użyć gotowego kruchego ciasta na podstawę ciasta, ale ten deser okaże się znacznie smaczniejszy, jeśli sam przygotujesz bazę ciasta ze świeżych produktów. W takim przypadku czas nie będzie spędzony na tym więcej niż podczas gotowania z ciasteczek. Wcześniej wyjmujemy masło z lodówki, pocieramy je cukrem (200 g masła i 200 g cukru), reszta cukru i masła jest potrzebna do nadzienia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej przesianą mąkę do miski z masłem, dodaj proszek do pieczenia (sprawi, że baza ciasta będzie przewiewna i dosłownie rozpłynie się w ustach) oraz wanilinę dla przyjemnego aromatu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dokładnie zmielimy ciasto na okruchy, robimy to natychmiast rękami, bez użycia technik, będzie to szybsze, a ciasto będzie delikatniejsze i bardziej miękkie. Okruchy powinny być małe i dobrze wymieszane.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotowanie nadzienia-krem twarogowy. W misce wkładamy twarożek (lepiej wziąć go grubszy). Dodaj cukier (150g), jajka i wlej sok z cytryny, wyeliminuje specyficzny smak twarogu. Ubij masę blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj śmietanę, zmiękczone masło, możesz wziąć ciężką śmietanę zamiast śmietany, nie będzie gorzej (najważniejsze jest to, że masa nie jest płynna, w przeciwnym razie nie zostanie upieczona, a ciasto stanie się surowe). Ponownie ubij masę blenderem, aż będzie gładka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nasmaruj formę olejem (dno i boki). Wlej do niego ciasto bazowe i ostrożnie wyrównaj rękami, tworząc małe krawędzie. Nie warto robić zbyt cienkiego DNA ciasta, w przeciwnym razie sernik będzie trudny do usunięcia bez złamania, jeśli forma nie jest dzielona. W formie z ciastem rozłóż masę twarogową łyżką i wyrównaj ją według e, ciasta. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz sernik w tej temperaturze przez około 30 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ale warto okresowo sprawdzać stan pieczenia, aby się nie przypalił, ale dobrze się upiekł. Gdy sernik lekko się zarumieni, wyjmij go, ostudź bezpośrednio w formie. Wkładamy do naczynia i podajemy do stołu. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy