skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotowanie składników. Nie możesz odejść od klasycznego przepisu na sernik i użyć gotowego kruchego ciasta na podstawę ciasta, ale ten deser okaże się znacznie smaczniejszy, jeśli sam przygotujesz bazę ciasta ze świeżych produktów. W takim przypadku czas nie będzie spędzony na tym więcej niż podczas gotowania z ciasteczek. Wcześniej wyjmujemy masło z lodówki, pocieramy je cukrem (200 g masła i 200 g cukru), reszta cukru i masła jest potrzebna do nadzienia.
Krok 2:
Wlej przesianą mąkę do miski z masłem, dodaj proszek do pieczenia (sprawi, że baza ciasta będzie przewiewna i dosłownie rozpłynie się w ustach) oraz wanilinę dla przyjemnego aromatu.
Krok 3:
Dokładnie zmielimy ciasto na okruchy, robimy to natychmiast rękami, bez użycia technik, będzie to szybsze, a ciasto będzie delikatniejsze i bardziej miękkie. Okruchy powinny być małe i dobrze wymieszane.
Krok 4:
Przygotowanie nadzienia-krem twarogowy. W misce wkładamy twarożek (lepiej wziąć go grubszy). Dodaj cukier (150g), jajka i wlej sok z cytryny, wyeliminuje specyficzny smak twarogu. Ubij masę blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.
Krok 5:
Dodaj śmietanę, zmiękczone masło, możesz wziąć ciężką śmietanę zamiast śmietany, nie będzie gorzej (najważniejsze jest to, że masa nie jest płynna, w przeciwnym razie nie zostanie upieczona, a ciasto stanie się surowe). Ponownie ubij masę blenderem, aż będzie gładka.
Krok 6:
Nasmaruj formę olejem (dno i boki). Wlej do niego ciasto bazowe i ostrożnie wyrównaj rękami, tworząc małe krawędzie. Nie warto robić zbyt cienkiego DNA ciasta, w przeciwnym razie sernik będzie trudny do usunięcia bez złamania, jeśli forma nie jest dzielona. W formie z ciastem rozłóż masę twarogową łyżką i wyrównaj ją według e, ciasta. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz sernik w tej temperaturze przez około 30 minut.
Krok 7:
Ale warto okresowo sprawdzać stan pieczenia, aby się nie przypalił, ale dobrze się upiekł. Gdy sernik lekko się zarumieni, wyjmij go, ostudź bezpośrednio w formie. Wkładamy do naczynia i podajemy do stołu. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g