Serce indyka w piekarniku

nie wiesz, jak gotować serca? Zajrzyj do przepisu! Serce indyka w piekarniku to pyszne i apetyczne danie dla tych, którzy lubią kebaby, ale nie mają okazji ich ugotować. Proponuje się nawlec serca na szaszłyki i upiec w piekarniku. Tak przygotowane serca najlepiej podawać ze świeżymi warzywami i ziołami.
Nat27Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 12 g
tłuszcze 20 % 6 g
węglowodany 40 % 12 g
133 kcal
IG: 92 / 0 / 8

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h

1. Wycinamy tłuszcz z serc, myjemy je i suszymy.

2. Obierz czosnek, wyciśnij przez prasę do miski.

3. Obierz imbir i trzy na drobnej tarce do czosnku.

4. Dodaj wszystkie pozostałe składniki, wymieszaj.

5. Włóż serca do miski z marynatą, dobrze wymieszaj.

6. Dokręć miskę folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 3 godziny (w tym samym czasie moczymy drewniane szaszłyki w wodzie).

7. Nawlecz serca na szaszłyki i rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Najlepiej jest włączyć tryb "Grill".

8. Wysyłamy szaszłyki do piekarnika na 20-25 minut.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g
  • Sos Worcester - 78   kcal/100g
  • Sos Teriyaki - 89   kcal/100g
  • Serce indyka - 128   kcal / 100g

Podobne przepisy