soczyste żeberka wieprzowe w piekarniku

Przygotuj pyszne danie w piekarniku! Bardzo prosty przepis! Soczyste żeberka wieprzowe w piekarniku to świetne danie na lunch lub kolację. Żeberka można uzupełnić przystawką z ziemniaków, kaszy gryczanej, duszonych warzyw. Jeśli czas jest krótki, możesz marynować nie przez całą noc, ale przez godzinę.
ŚnieżkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 13 g
tłuszcze 62 % 28 g
węglowodany 9 % 4 g
302 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 9 h 30 min

1. Umyj żeberka, osusz, pokrój na porcje, włóż do miski o odpowiedniej wielkości. 

2.& nbsp;żeberka posypujemy solą i mielonym czarnym pieprzem, tutaj również wlewamy sos sojowy i sok z melona, trochę soku z cytryny i olej słonecznikowy, dodajemy sumaka.

3. Wszystko dokładnie wymieszaj, pozostaw do marynowania na noc. 

4. Rozłóż marynowane żeberka w rękawie do pieczenia, przymocuj końce, umieść paczkę w formie lub na blasze do pieczenia i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz przez godzinę.

podawaj na gorąco, uzupełniając dowolnym dodatkiem do smaku.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Sok z melona - 15   kcal/100g
  • Żeberka wieprzowe - 321   kcal/100g
  • Sumak - 298   kcal/100g

Podobne przepisy