makrela w folii w piekarniku

zafunduj sobie pyszną rybę! Proste, a co najważniejsze-przydatne! Makrela w folii pieczona w piekarniku będzie świetną kolacją, taką rybę można uzupełnić duszonymi warzywami lub grillowanymi warzywami, a także ryżem lub ziemniakami. Ryba jest soczysta, pikantna, pachnąca.
arsikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 83 % 19 g
tłuszcze 13 % 3 g
węglowodany 4 % 1 g
105 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

1. Wytnij brzuch makreli, oczyść wnętrze, Usuń czarny film, odetnij ogon i płetwy. Dokładnie umyj bieżącą wodą, osusz.

2. Przygotowaną tuszę pocieramy solą, pieprzem, posypujemy sokiem z cytryny, pozostawiamy na 15 minut.

3. Obieramy cebulę, drobno kroimy w kostkę, wypełniamy brzuch makreli, wykonujemy nacięcia na górnej części tuszy.

4. Umyj cytrynę, pokrój w plasterki, włóż plasterki cytryny do wykonanych nacięć, posyp pikantnymi ziołami, udekoruj gałązkami koperku.

5. Makrela zawijamy w folię, starannie pakujemy, aby sok nie wyciekł podczas gotowania. Pozostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej, a następnie wyślij do piekarnika
rozgrzany do 200 stopni, piec przez pół godziny.

serwujemy na stole z upałem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Makrela - 113   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy