makrela w folii w piekarniku
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Wytnij brzuch makreli, oczyść wnętrze, Usuń czarny film, odetnij ogon i płetwy. Dokładnie umyj bieżącą wodą, osusz.
2. Przygotowaną tuszę pocieramy solą, pieprzem, posypujemy sokiem z cytryny, pozostawiamy na 15 minut.
3. Obieramy cebulę, drobno kroimy w kostkę, wypełniamy brzuch makreli, wykonujemy nacięcia na górnej części tuszy.
4. Umyj cytrynę, pokrój w plasterki, włóż plasterki cytryny do wykonanych nacięć, posyp pikantnymi ziołami, udekoruj gałązkami koperku.
5. Makrela zawijamy w folię, starannie pakujemy, aby sok nie wyciekł podczas gotowania. Pozostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej, a następnie wyślij do piekarnika
rozgrzany do 200 stopni, piec przez pół godziny.
serwujemy na stole z upałem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Makrela - 113 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g