ciasto z galaretką na kwaśnej śmietanie i jajkach z kapustą w piekarniku

pyszne galaretowate ciasto z kapustą i prosi o usta! Pieczenie z kategorii najprostszych, niedrogich i niedrogich. Przygotowanie jest proste i szybkie. Obfite ciasto można zabrać do pracy, podawać jako gorące drugie, umieścić dziecko na śniadanie. Przepis pomoże, gdy czas gotowania jest krótki.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 6 g
tłuszcze 34 % 11 g
węglowodany 47 % 15 g
177 kcal
IG: 27 / 0 / 73

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz i przygotuj wszystkie produkty potrzebne do przygotowania ciasta. Będziesz potrzebował najwyższej jakości mąki pszennej, śmietany o dowolnej zawartości tłuszczu, dużych jaj kurzych, białej kapusty, proszku do pieczenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kapusta mojej odmiany zimowej, ale możesz użyć młodej. Zdejmij górne wiotkie i przyciemnione liście z główki kapusty. Wytnij część o odpowiednim rozmiarze. Drobno posiekaj nożem lub posiekaj w kombajnie. Pozostałą kapustę, której teraz nie użyjesz, zawiń w torbę i schowaj do przechowywania w lodówce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelnię wlej trochę oleju roślinnego o wysokiej temperaturze dymienia. Rozgrzać. Rozłóż kapustę. Potnij go na minimalnym ogniu, aż będzie miękki. Sól i pieprz do smaku. Młodej delikatnej kapusty nie można dusić. Wystarczy jej jedno pieczenie w piekarniku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj ciasto. W małym pojemniku rozcieńczyć śmietanę (100 ml) jedną trzecią przegotowanej wody (Około 1-2 łyżki stołowe). W misce o odpowiedniej wielkości połącz rozcieńczoną śmietanę i jajka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę, aby nasycić ją tlenem, a następnie wypieki będą puszyste. Właściwości mąki mogą się różnić, więc może być potrzebna mniej więcej niż wskazano. Oddzielnie wymieszaj proszek do pieczenia z niewielką ilością mąki i wlej do śmietany, aby lepiej rozprowadzić na cieście. Możesz go zastąpić sodą oczyszczoną (1 herbata. l.), zgaszony 9% octem (1 łyżka. l.). Nie musisz mieszać go osobno z mąką. Rozrobić. Ciasto będzie jak gęsta śmietana.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jakiego formularza najlepiej użyć? Zrobi to każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Wystarczy nie wycierać go po spłukaniu wodą. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby ciasto się nie przypaliło. Możesz wziąć małe porcje foremek (na jedną trzecią ciasta) i upiec trzy ciasta. Najpierw połóż kapustę na dnie formy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Równomiernie napełnij kapustę ciastem. Wypełnienie powinno go całkowicie pokryć. Jeśli kapusta będzie wyglądać w niektórych miejscach, nie jest straszna. Podczas pieczenia ciasto wyrośnie i zamknie całe nadzienie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Z wyprzedzeniem 10-15 minut przed rozpoczęciem gotowania Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piec ciasto przez około 20-30 minut. Ponieważ piekarniki pieczą się inaczej, Czas i temperaturę można zmienić. Skoncentruj się na właściwościach swojego sprzętu. Jak sprawdzić gotowość ciasta? Gdy wierzch ciasta się zarumieni, przebij go w kilku miejscach drewnianą wykałaczką lub szpikulcem. Jeśli wyjdzie suchy, bez przyklejonego surowego ciasta, jest gotowy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika. Ostudzić. Pokrój na porcje i przełóż na talerze. Podawaj ze świeżymi ziołami, warzywami. Smacznego!

ciasto z galaretką z kapustą w piekarniku okazało się bardzo smaczne. Lekkie ciasto, soczyste nadzienie... Pieczenie jest uniwersalne, odpowiednie na każdą okazję. Możesz podać na śniadanie, kolację lub przekąskę.

do nadzienia z kapusty można dodać smażoną marchewkę i cebulę, paprykę, pieczarki. Umyj i osusz koperek lub pietruszkę. Posiekaj i dodaj do kapusty lub posyp ziołami gotowe ciasto na wierzchu.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać nieco więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Skoncentruj się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste ,miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka nawet tej samej odmiany może mieć zupełnie inne właściwości, przeczytaj ten artykuł

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy