ziemniaki akordeonowe ze smalcem w piekarniku
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne składniki
Krok 2:
Obieramy ziemniaki, dobrze myjemy i wykonujemy nacięcia, przecinając nie do końca około 5 mm
Krok 3:
Smalec kroimy na cienkie kawałki
Krok 4:
Ostrożnie włóż kawałki smalcu do nacięć, ostrożnie surowe ziemniaki są bardzo kruche i starają się złamać
Krok 5:
Sól, pieprz
Krok 6:
Posyp suchym rozmarynem lub innymi przyprawami do smaku
Krok 7:
Przykryj formę folią i wyślij do piekarnika w 190 stopniach na 60-80 minut i w zależności od wielkości i odmiany ziemniaków, ale spójrz - być może ziemniaki będą gotowe wcześniej
Krok 8:
Otwieramy folię i pieczemy bez niej przez ostatnie 10 minut
Krok 9:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Rozmaryn suchy - 131 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g