wiśnia we własnym soku w piekarniku
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
bierzemy dobrze umyte wiśnie, sortujemy je, usuwamy gałązki i suche jagody. Usuń kości za pomocą szpilki lub specjalnego urządzenia.Sterylizujemy słoiki na parze lub w piekarniku, najwygodniej jest to zrobić w kuchence mikrofalowej. Kładziemy jagody bez pestek w słoikach, wsypujemy cukier i wysyłamy do ciepłego piekarnika, gdy jagody dają sok-dodajemy ogień do 100 stopni i sterylizujemy przez 30 minut. Obracamy gorące słoiki i wysyłamy ciepłe miejsce, aż ostygnie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g