mannik z makiem na mleku w piekarniku
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
1. Wlej mleko do miski, wlej cukier i rozbij jajka. Wymieszaj trzepaczką.
2. Wlej semolinę, wymieszaj, pozostaw do pęcznienia semoliny. Zwykle zajmuje to około 20 minut.
3. Po odczekaniu określonego czasu do ciasta wprowadzamy mąkę z proszkiem do pieczenia, masło (wstępnie zmiękczone), wanilinę i mak. Mieszać.
4. Wlej ciasto do naczynia do pieczenia, uprzednio smarując je olejem roślinnym.
5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
pozwól mannikowi ostygnąć w formie, a następnie wyjmij i podaj.
słodkiej herbaty dla ciebie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g