faszerowana kaczka w piekarniku w całości

uniwersalne danie świąteczne. Piękne i smaczne! Faszerowana kaczka tradycyjnie nadal zachwyca nas na święta. Rumiana skórka, delikatne mięso, pikantny aromat - wszystko to jest niezbędnym składnikiem każdej uroczystości. Oferuję ciekawy przepis na kaczkę pieczoną w piekarniku.
NaritaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 12 g
tłuszcze 64 % 30 g
węglowodany 11 % 5 g
341 kcal
IG: 60 / 0 / 40

metoda gotowania

czas gotowania: 5 h

1. Przygotuj tuszę: umyj, usuń nadmiar tłuszczu, odetnij skrzydła.

2. Usuń skórkę z imbiru, pokrój korzeń na małe kostki.

3. W małym pojemniku połącz miód, posiekany imbir, pieprz, sól, szałwię i olej. Wymieszać.

4. Obficie posmaruj tuszy pikantną mieszanką, pozostaw do marynowania na kilka godzin.

5. Umyj gruszki i pigwę, Usuń strąki nasion, pokrój w duże plasterki.

6. Napełnij kaczkę przygotowanymi gruszkami, pigwą, a także suszonymi śliwkami, a następnie zabezpiecz brzuch wykałaczkami. Pamiętaj, aby wykonać kilka nakłuć wzdłuż grzbietu.

7. Wyłóż naczynie do pieczenia folią, połóż kawałki pigwy i wcześniej wycięte skrzydła na dnie , kaczkę na górze. Wyślij na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 230 stopni, następnie przykryj tuszę folią i kontynuuj gotowanie w 180 stopniach przez dwie godziny. Podczas pieczenia nie zapomnij okresowo podlewać kaczki stopionym tłuszczem.

co za rumiane piękno!

kaczka jest gotowa udekorować świąteczny stół i zachwycić wszystkich zgromadzonych swoim smakiem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Kaczka II kategorii - 287   kcal/100g
  • Kaczka pieczona - 401   kcal/100g
  • Kaczka kategorii i - 405   kcal/100g
  • Pigwa - 40   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Szałwia - 315   kcal/100g
  • Suszone śliwki - 227   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy