skład / składniki
metoda gotowania
1. Przygotuj tuszę: umyj, usuń nadmiar tłuszczu, odetnij skrzydła.
2. Usuń skórkę z imbiru, pokrój korzeń na małe kostki.
3. W małym pojemniku połącz miód, posiekany imbir, pieprz, sól, szałwię i olej. Wymieszać.
4. Obficie posmaruj tuszy pikantną mieszanką, pozostaw do marynowania na kilka godzin.
5. Umyj gruszki i pigwę, Usuń strąki nasion, pokrój w duże plasterki.
6. Napełnij kaczkę przygotowanymi gruszkami, pigwą, a także suszonymi śliwkami, a następnie zabezpiecz brzuch wykałaczkami. Pamiętaj, aby wykonać kilka nakłuć wzdłuż grzbietu.
7. Wyłóż naczynie do pieczenia folią, połóż kawałki pigwy i wcześniej wycięte skrzydła na dnie , kaczkę na górze. Wyślij na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 230 stopni, następnie przykryj tuszę folią i kontynuuj gotowanie w 180 stopniach przez dwie godziny. Podczas pieczenia nie zapomnij okresowo podlewać kaczki stopionym tłuszczem.
co za rumiane piękno!
kaczka jest gotowa udekorować świąteczny stół i zachwycić wszystkich zgromadzonych swoim smakiem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Kaczka II kategorii - 287 kcal/100g
- Kaczka pieczona - 401 kcal/100g
- Kaczka kategorii i - 405 kcal/100g
- Pigwa - 40 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Szałwia - 315 kcal/100g
- Suszone śliwki - 227 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g

