palenie kurczaka płynnym dymem w piekarniku

taki kurczak na świątecznym stole z pewnością podbije gości! Zachęcam wszystkich do samodzielnego gotowania ulubionych potraw, aby w pełni doświadczyć ich smaku:) dzisiaj porozmawiamy o wędzonym kurczaku. Na świąteczny stół-to samo! I możesz wędzić samodzielnie w piekarniku, biorąc drób. Używam do tego płynnego dymu.
Nat27Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 17 g
tłuszcze 54 % 20 g
węglowodany 0 % 0 g
250 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 50 min

umyj kurczaka pod bieżącą wodą, osusz ręcznikami papierowymi, pokrój na pół (wzdłuż pleców), aby wygodniej było z nim pracować.

w małym pojemniku wymieszaj sól, suche przyprawy, zmielony czarny pieprz. Pocieramy kurczaka powstałą mieszanką.

wymieszaj płynny dym z olejem i równomiernie posmaruj kurczaka silikonową szczotką. Pozostaw do marynowania przez 40 minut.

w piekarniku ustawiamy ruszt, poziom niżej-blachę do pieczenia. Rozłóż kurczaka na ruszcie (wskazane jest owinięcie skrzydeł folią, ponieważ istnieje możliwość przypalenia) i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 40 minut.

po upływie określonego czasu sprawdzamy mięso pod kątem gotowości i, jeśli to konieczne, pieczemy więcej.

oto rumiany i apetyczny kurczak!

jedz z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Płynny dym - 0   kcal/100g

Podobne przepisy