skład / składniki
metoda gotowania
umyj kurczaka pod bieżącą wodą, osusz ręcznikami papierowymi, pokrój na pół (wzdłuż pleców), aby wygodniej było z nim pracować.
w małym pojemniku wymieszaj sól, suche przyprawy, zmielony czarny pieprz. Pocieramy kurczaka powstałą mieszanką.
wymieszaj płynny dym z olejem i równomiernie posmaruj kurczaka silikonową szczotką. Pozostaw do marynowania przez 40 minut.
w piekarniku ustawiamy ruszt, poziom niżej-blachę do pieczenia. Rozłóż kurczaka na ruszcie (wskazane jest owinięcie skrzydeł folią, ponieważ istnieje możliwość przypalenia) i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 40 minut.
po upływie określonego czasu sprawdzamy mięso pod kątem gotowości i, jeśli to konieczne, pieczemy więcej.
oto rumiany i apetyczny kurczak!
jedz z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Płynny dym - 0 kcal/100g