skład / składniki
metoda gotowania
wlej wodę (powinna być ciepła) do miski, dodaj suche drożdże i miód, wymieszaj. Przesiej mąkę do osobnej głębokiej miski, dodaj mieszaninę drożdży, olej roślinny i sól. Zagnieść miękkie ciasto, pozostawić na 15 minut.
ciasto w tym czasie trochę się zbliżyło, ugniatamy, zwijamy małe kulki o dowolnym rozmiarze i układamy w naczyniu do pieczenia, uprzednio smarując je olejem roślinnym. Zostawiamy pampuszki na pół godziny-niech trochę się zmieści.
ubij jajko w filiżance i posmaruj bułki silikonową szczotką (lub rękami).
pieczemy pampuszki w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (nie powiem na pewno czasu, mam 35 minut, w innych modelach piekarnika może być więcej lub mniej - skup się na rumianej skórce).
myjemy pietruszkę, drobno siekamy. Obierz czosnek, wyciśnij go przez prasę do miski, wlej olej roślinny i wodę, a także dodaj sól. Włóż pietruszkę do mieszanki czosnkowej, wymieszaj.
gotowe pampuszki smarujemy mieszanką czosnku i podajemy.
pyszne i apetyczne!
jedz z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g