pampuszki w piekarniku

pachnące, bujne, rumiane domowe wypieki-bardzo smaczne! Bułeczki czosnkowe smakują wyśmienicie, są przewiewne i lekkie - i proszą o usta. Spróbuj ugotować pampushki zgodnie z tym przepisem, a twoje menu stanie się wyjątkowe!
KalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 16 % 9 g
węglowodany 71 % 41 g
275 kcal
IG: 3 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

wlej wodę (powinna być ciepła) do miski, dodaj suche drożdże i miód, wymieszaj. Przesiej mąkę do osobnej głębokiej miski, dodaj mieszaninę drożdży, olej roślinny i sól. Zagnieść miękkie ciasto, pozostawić na 15 minut.

ciasto w tym czasie trochę się zbliżyło, ugniatamy, zwijamy małe kulki o dowolnym rozmiarze i układamy w naczyniu do pieczenia, uprzednio smarując je olejem roślinnym. Zostawiamy pampuszki na pół godziny-niech trochę się zmieści.

ubij jajko w filiżance i posmaruj bułki silikonową szczotką (lub rękami).

pieczemy pampuszki w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (nie powiem na pewno czasu, mam 35 minut, w innych modelach piekarnika może być więcej lub mniej - skup się na rumianej skórce).

myjemy pietruszkę, drobno siekamy. Obierz czosnek, wyciśnij go przez prasę do miski, wlej olej roślinny i wodę, a także dodaj sól. Włóż pietruszkę do mieszanki czosnkowej, wymieszaj.

gotowe pampuszki smarujemy mieszanką czosnku i podajemy.

pyszne i apetyczne!

jedz z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy