chrust w piekarniku na kefirze

Spróbuj zrobić pyszną chrupiącą ucztę! Chrust z nadzieniem serowym to wspaniała rzecz! Doskonale komponuje się z dowolnymi sosami i gorącymi napojami-herbatą, kawą, kakao, gorącą czekoladą! Gotuj i bierz jako przekąskę do pracy, daj dzieciom ze sobą do szkoły, traktuj przyjaciół - to bardzo smaczne!
TataAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 10 g
tłuszcze 12 % 6 g
węglowodany 68 % 34 g
236 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Ubij dwa jajka solą i cukrem w bujną pianę. Wlej kefir i natychmiast dodaj sodę. Przesiej mąkę, zagniataj ciasto. Ciasto okazuje się miękkie, przylegające do dłoni. Pozostaw do zaparzenia na pół godziny.

2. Na osobnym talerzu wcieramy ser, dodajemy łyżkę mąki i połowę ubitego jajka, mieszamy.

3. Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę i pokrój ostrym nożem w romby. Na każdym rombie kładziemy nadzienie i skręcamy opaskę uciskową. Za pomocą pędzla do gotowania pokrywamy każdą opaskę pozostałą częścią ubitego jajka.

4. Pieczemy chrust na blasze wyłożonej pergaminem w temperaturze 200 stopni przez 10 minut.

serwujemy na stole i traktujemy krewnych!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy