mrożone gołąbki w piekarniku
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
zetrzyj marchewki, drobno posiekaj cebulę i czosnek. Smażyć na oleju słonecznikowym przez 3-4 minuty.
w małym pojemniku wymieszaj śmietanę z keczupem, dodaj pomidory do własnego soku i wyślij na patelnię do smażonych warzyw. Sól i pieprz do smaku. Gęstość sosu dostosowujemy do woli - dla bardziej płynnego dodajemy więcej wody, dla gęstego odpowiednio mniej wody. Lekko podgrzej sos na ogniu.
rozłóż gołąbki w żaroodpornej formie, napełnij sosem, dodaj liść laurowy. Wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na pół godziny. Gotowość sprawdzamy podczas gotowania, ponieważ czas zależy bezpośrednio od rodzaju piekarnika.
podawaj gołąbki na gorąco, dekorując zielenią.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Mrożone gołąbki - 132 kcal/100g