Indoutka w całości w piekarniku

przygotuj mięso według klasycznego przepisu, dodając smaku! Często pieczę indoutkę w piekarniku. Zwykle jabłka służą mi jako nadzienie. Wczoraj, czekając na dobrych przyjaciół, wpadłem na nowy pomysł-zmienić nadzienie tuszy w zwykłym naczyniu. Bez zastanowienia umyłem pigwę i zdecydowałem, że będzie godnym substytutem jabłek. Spróbuj, to naprawdę oszałamiający aromat i wspaniały smak!
Teresa * KAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 19 g
tłuszcze 36 % 17 g
węglowodany 23 % 11 g
243 kcal
IG: 36 / 0 / 64

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 10 min

do gotowania potrzebujemy gotowej tuszy indoutki i marynaty.
posolić mięso, dokładnie natrzeć solą.
do marynaty wymieszaj płynny miód i sos sojowy, dodaj musztardę i przyprawy. Pocieramy powstałą tuszę syropem.
obierz pigwę, pokrój w plasterki.
napełniamy nim marynowaną indoutkę i wlewamy pozostałą marynatę do środka, dźgamy wykałaczkami.
pieczemy tusze w piekarniku rozgrzanym do 200°C.

podawaj i zaskakuj gości!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Pigwa - 40   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Musztarda Dijon - 143   kcal/100g
  • Indoutka - 271   kcal/100g

Podobne przepisy