kotlety wołowe w piekarniku

pyszne soczyste kotlety. Zachwyć siebie i swoich bliskich wspaniałym daniem! Oczywiście opcję " wołowina na patelni "można również doskonale" pokonać", ale aby urozmaicić kuchnię, okresowo używam piekarnika do gotowania. To nadaje potrawie wyjątkowy smak. Spróbuj!
SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 71 % 17 g
tłuszcze 21 % 5 g
węglowodany 8 % 2 g
126 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 11 h 40 min

najpierw musisz spłukać mięso i pokroić je na warstwy. Optymalna grubość to jeden centymetr. Następnie pokonaj wołowinę z obu stron. Aby to zrobić, potrzebujesz młotka kuchennego.
włóż mięso do przygotowanej miski, sól, pieprz, dodaj przyprawy. Posiekaną cebulę równomiernie rozprowadzamy w pojemniku. Napełnij wołowinę kefirem i włóż na zimno. Aby mięso było dobrze nasycone marynatą, zajmie to 8-10 godzin.
starzone kotlety układamy w naczyniu do pieczenia. Marynata nie wylewa się – jest również używana do obróbki cieplnej. Pojemnik jest przykryty folią.
wołowina jest pieczona przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Aby nadać potrawie rumiany wygląd, ostatnie piętnaście minut obróbki cieplnej kotlety piecze się bez folii. Danie jest gotowe.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy