Łożyska w piekarniku

Prawdziwe mołdawskie placindy nadziewane według Twojego gustu! Bardzo satysfakcjonujące! Mamy krewnych, którzy przenieśli się z Mołdawii, którzy zawsze traktują pyszne placindy z zupełnie innymi nadzieniami-niesamowicie aromatycznymi. Najbardziej znane - to oczywiście placindy z serem (lub twarogiem) i ziołami, z dynią, z kapustą. Najbardziej lubimy z twarogiem, więc podzielę się z Wami tym konkretnym przepisem.
AlenasiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 11 g
tłuszcze 14 % 7 g
węglowodany 63 % 31 g
235 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

przygotuj nadzienie z wyprzedzeniem: dodaj surowe jajko, posiekane warzywa do wyboru, sól, przyprawy do twarogu i dobrze wymieszaj.

teraz zrób test:

1. W misce wymieszaj jajka, kefir i sól.
2. W małym pojemniku wymieszaj drożdże z wodą i cukrem (aż drożdże się rozpuszczą) i pozwól im trochę się rozpuścić (10 minut).
3. Przesiej mąkę do dużej miski, zrób wgłębienie na środku mąki, wlej drożdże i mieszankę kefiru i jajek. Zagnieść ciasto, gdy będzie prawie gotowe, dodać masło. Zagnieść ciasto, a następnie włożyć do miski i przykryć ręcznikiem.
4. Po wyrośnięciu ciasta pamiętaj o nim trochę i pozostaw trochę więcej do wyrośnięcia.
5. Następnie podziel ciasto na 8 identycznych kulek i pozostaw je na chwilę (około 15 minut).
6. Rozwałkuj każdą kulkę cienko i umieść nadzienie na środku, pozostawiając krawędzie "gołe".
7. Połóż każdą krawędź na środku pojedynczo, zbierając łożysko. Ułóż placki na blasze do pieczenia i przykryj ręcznikiem na 20 minut.
8. Posmaruj placindy jajkiem i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Okresowo sprawdzaj łożyska w piekarniku, aby się różniły, a nie paliły.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy