skład / składniki
metoda gotowania
przygotuj nadzienie z wyprzedzeniem: dodaj surowe jajko, posiekane warzywa do wyboru, sól, przyprawy do twarogu i dobrze wymieszaj.
teraz zrób test:
1. W misce wymieszaj jajka, kefir i sól.
2. W małym pojemniku wymieszaj drożdże z wodą i cukrem (aż drożdże się rozpuszczą) i pozwól im trochę się rozpuścić (10 minut).
3. Przesiej mąkę do dużej miski, zrób wgłębienie na środku mąki, wlej drożdże i mieszankę kefiru i jajek. Zagnieść ciasto, gdy będzie prawie gotowe, dodać masło. Zagnieść ciasto, a następnie włożyć do miski i przykryć ręcznikiem.
4. Po wyrośnięciu ciasta pamiętaj o nim trochę i pozostaw trochę więcej do wyrośnięcia.
5. Następnie podziel ciasto na 8 identycznych kulek i pozostaw je na chwilę (około 15 minut).
6. Rozwałkuj każdą kulkę cienko i umieść nadzienie na środku, pozostawiając krawędzie "gołe".
7. Połóż każdą krawędź na środku pojedynczo, zbierając łożysko. Ułóż placki na blasze do pieczenia i przykryj ręcznikiem na 20 minut.
8. Posmaruj placindy jajkiem i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Okresowo sprawdzaj łożyska w piekarniku, aby się różniły, a nie paliły.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g