szyje z kurczaka w piekarniku

Prosty w przygotowaniu, bardzo pożywny, a poza tym pyszny! Od czasu do czasu gotuję to danie, ponieważ mój mąż uwielbia szyje z kurczaka. I nic dziwnego-mięso na tej części tuszy z kurczaka jest miękkie, delikatne i ma wyjątkowy smak. A wstępne marynowanie dodaje szyi niesamowitego smaku i soczystości.
liliaaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 13 g
tłuszcze 54 % 22 g
węglowodany 15 % 6 g
262 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 10 min

1. Umyte i pozbawione smug i tłuszczu szyje z kurczaka marynować godzinę w mieszance koncentratu pomidorowego, sosu sojowego, czosnku w proszku i przypraw.
2. Marynowane szyje piec w piekarniku w rękawie w 180 stopniach przez 40-60 minut.
3. Kilka minut przed gotowością szyi otwórz rękaw i upiecz w otwartej formie.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Szyje z kurczaka - 297   kcal/100g

Podobne przepisy