skład / składniki
metoda gotowania
" dlaczego nagle kury korniszonowe?"- pomyślisz. W końcu termin ten został wymyślony nie tak dawno temu i nie wszyscy go znają. A wszystko jest niezwykle proste! Teraz ta nazwa jest używana nie tylko do małych warzyw, ale także do małych kurczaków. Waga korniszonu wynosi średnio tylko 400-500 gramów.
aby kurczaki były bardziej soczyste, będą musiały być trzymane w solance przez pół godziny. Aby przygotować solankę, musisz wziąć ciepłą wodę, włożyć sól, cukier i mieszać, aż będzie gładka.
marynowane kurczaki odłóż do wyschnięcia, a gdy wyschną, przygotuj sos, który doda smaku i sprawi, że skórka kurczaka będzie rumiana i chrupiąca. Aby przygotować sos w rondlu z grubym dnem, roztop masło, włóż do niego zmiażdżony czosnek, a także rozmaryn i gotuj na średnim ogniu, aż czosnek odda swój smak. Dodaj sól i pieprz do smaku do sosu.
SOS odcedź i posmaruj nim kurczaki na zewnątrz, a rozmaryn i czosnek umieść w kurczakach. Piecz kurczaki korniszonowe w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 200 stopni przez 30 minut. Nasmaruj formę olejem roślinnym, zawiąż nogi kurczaka razem sznurkiem.
podawaj kurczaki korniszonowe lekko schłodzone z sałatką ze świeżych warzyw.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kurczaki korniszony - 173 kcal/100g