żabie udka w piekarniku

egzotyczne danie w piekarniku - łatwe i szybkie w przygotowaniu. Pyszne! Niedawno dostałem paczkę żabich udek, których nie miałem pojęcia, jak można ugotować. Po długich poszukiwaniach w sieci zdecydowałem się na ten przepis - gotowe danie smakuje niesamowicie. Dzielę się znaleziskiem :)
Lenochka5Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 8 g
tłuszcze 67 % 22 g
węglowodany 9 % 3 g
242 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
2. Umyj żabie nogi zimną wodą, lekko osusz ręcznikami papierowymi.
3. Pocieraj nogi ze wszystkich stron solą i pieprzem.
4. Dobrze rozgrzej patelnię z grubym dnem, rozpuść na niej roztopione masło i smalec.
5. Umieść łapy na patelni, smaż je z każdej strony przez 3 minuty (na złoty kolor).
6. W tym czasie przygotuj sos, mieszając sok z cytryny, drobno posiekaną natkę pietruszki, masło, posiekany czosnek w małym rondlu. Na małym ogniu zagotuj mieszaninę i gotuj przez 6 minut.
7. Polej sosem żabie udka.
8. Umieść patelnię z łapkami w piekarniku na 15 minut.
9. Podawaj gotowe udka ze świeżymi ziołami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal / 100g
  • Ghee - 892   kcal/100g
  • Żabie łapki - 73   kcal/100g

Podobne przepisy